Introductie

Om de veertig jaar... Gebouwd in 1927. Vervangen in 1967. Herbouwd in 2009!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 402, Han van Zomerenbrug
Type object Brug
Materiaal Hout
Huidige staat
Adres(sen) Jozef Israëlskade
Postcode(s) 1073 PZ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 2009
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In 1927 is de houten voetgangersbrug over het Amstelkanaal aangelegd, ontworpen door Piet Kramer. De brug heette toen nog de Pieter Lodewijk Takbrug en lag op plek van de huidige brug.

Na de oorlog is de brug vernoemd naar Han van Zomeren. Han van Zomeren (1920-1941) was graficus en actief in het verzet tijdens de Duitse bezetting. Hij drukte pamfletten die opriepen tot verzet. Hij werd gefusilleerd op de Larense Heide in 1941 en in 1952 herbegraven op de Erebegraafplaats in Overveen. Van Zomeren woonde niet ver van de plek van brug 402.

In 1967 is de brug vervangen door een noodbrug, die iets ten westen van de brug van Piet Kramer kwam te liggen. De reden van vervanging heb ik niet kunnen achterhalen. 40 jaar later verkeerde de noodbrug in zo'n slechte staat dat is besloten de brug te herbouwen en wel op de oorspronkelijke plek en in bijna dezelfde uitvoering als de brug van Piet Kramer uit 1927.

Om de levensduur van de brug te garanderen werden een aantal onderdelen aangepast aan de huidige technieken. Dit gebeurde zodanig dat dit niet zichtbaar is. Om de brug volgens het oorspronkelijke ontwerp terug te brengen zijn de originele bouwtekeningen opgevraagd en de details overgenomen. Vooral de details op de leuningen springen in het oog, evenals de vier gebeeldhouwde palen op het brugdek. Op 20 december 2006 heeft de raad ingestemd met het definitieve ontwerp. Op 9 februari 2009 is de nieuwe Han van Zomerenbrug officieel in gebruik genomen.

Links

1. http://www.zuidelijkewandelweg.nl/index.php/architectuur/160-han-van-zomerenbrug-brug-402
2. https://archief.amsterdam/inventarissen/file/043df141f4b389b0558f26841cbf9251
3. https://archief.amsterdam/inventarissen/file/011fef9f099422651147907ad77d6980

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik kwam de brug tegen tijdens een wandeling door Zuid. Hij viel op door de goede staat waarin hij verkeert en de stijlvolle vorm van de houten brugdelen.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.