Introductie

Een 'gewone' brug die een historisch zeer bijzondere naam heeft gekregen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 401, Ernst Cahn en Alfred Kohnbrug
Type object Brug
Materiaal Graniet, Smeedijzer, Baksteen
Huidige staat
Adres(sen) Amstelkanaal - Van Woustraat/Rijnstraat
Postcode(s) 1074 AS
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Publieke Werken
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1926
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

In 1911 werd Kramer voor 4 ochtenden in de week aangesteld bij de Dienst der Publieke Werken in Amsterdam als assistent van esthetisch adviseur J.M. van der Meij. Rond 1916 begon Kramer zelf brugontwerpen te maken; drie jaar later nam hij Van der Meij's functie van esthetisch adviseur over. Deze functie zou hij tot in 1952 blijven vervullen. Piet Kramer was verantwoordelijk voor de vormgeving van ongeveer 220 gebouwde bruggen (500 ontwerpen).

Exterieur

Vaste brug over de Amstelkanaal, als doorgang van de Van Woustraat naar de Rijnstraat. Het is een brug zonder kunstwerken, maar met kopstukken bestaande uit geschakelde blokken steen, die als een soort doorkijkje naar de overkant van het kanaal fungeren.

Recente ontwikkelingen

Op 26 januari 2007 heeft Daphna Brekveld, deelraadslid Vereniging Oud Zuid, de Dagelijks Besturen en Raden van de Gemeente Amsterdam; Centrale Stad, Stadsdeel Oud-Zuid en Stadsdeel Zuideramstel aangeschreven met het voorstel de brug te vernoemen naar Ernst Cahn en Alfred Kohn.

Cahn en Kohn waren tot 1941 eigenaren van de ijssalon Koco in de Van Woustraat. Als Duits-joodse vluchtelingen vormden zij samen met vaste bezoekers de knokploeg, die zich op 19 februari 1941 daadwerkelijk heeft verzet tegen de Duitse bezetter. Cahn werd gearresteerd en als eerste in Nederland terechtgesteld. Deze gebeurtenis werd gevolgd door grote razzia's op 22 en 23 februari onder joodse Amsterdammers.Deze razzia's waren mede de aanleiding voor de februaristaking die op 25 februari uitbrak, als massaal protest tegen de jodenvervolging.

Daphna Brekveld draagt daarbij o.a. de volgende motivering aan: - Brug 401 tussen Van Woustraat en Rijnstraat is de verbinding tussen twee stadsdelen waar veel Joodse inwoners in de 2e wereldoorlog zijn afgevoerd en vermoord. - Brug 401 is tegenwoordig ook de verbinding tussen twee stadsdelen waar mensen wonen uit andere landen die naar Nederland gevlucht zijn vanwege onderdrukking en discriminatie. - Brug 401 is de verbinding tussen twee straten (Van Woustraat en Rijnstraat) waar in beide straten een ijssalon Koco was gevestigd - Brug 401 is de verbinding van Ernst Cahn en Alfred Kohn tussen vluchten en strijdbaar zijn, twee strijdbare mensen die uiteindelijk onderdrukking en fascisme niet accepteerden, maar in verzet gingen, en hiervoor hun leven gaven. - Brug 401 kan een verbinding zijn tussen bevolkingsgroepen uit alle landen, die racisme en discriminatie niet tolereren. - Brug 401 kan een brug zijn van saamhorigheid en tolerantie, die bruggen slaat tussen mensen.

Het voorstel is geaccepteerd en op 28 augustus 2008 heeft de Gemeente Amsterdam de naamborden op de brugleuningen geplaatst zodat de brug nu officieel "Ernst Cahn en Alfred Kohnbrug" heet.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).

Links

1. http://geheugenvanplanzuid.nl/archief/tijdtijn/CahnKohnbrug.htm

Professionele of persoonlijke band met dit object

De brug heb ik gefotografeerd tijdens de fotosafari van Het Schip. Het stond op het wensenlijstje van de organisatoren om gedocumenteerd te worden.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.