Introductie

Een klein, stoer bruggetje in het landelijk gebied ten noorden van de hoofdstad. Leuk detail: nabij dit ontwerp van Piet Kramer staat een lantaarnpaal, dat een ontwerp van zijn zoon Friso is.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 374, Los Postje, Zunderdorp
Type object Brug
Materiaal Hout
Huidige staat
Adres(sen) Achtergouwtje
Postcode(s) 1027 AV
Plaats (provincie) Zunderdorp (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1945 - 1946
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Brug 374 ligt over het watertje de Nieuwe Gouw, in het weggetje genaamd Achtergouwtje, in het ten noorden van Amsterdam gelegen dorpje Zunderdorp. Het is ontworpen najaar 1944, uitgevoerd in oktober 1945 en in januari 1946 opgeleverd. De naam Los Postje komt van het feit dat vroeger de brug los lag; snel gedemonteerd kon worden om boten door te kunnen laten.

Exterieur

Het smalle houten bruggetje is even simpel als robuust. Kramers achtergrond als timmerman is enigszins terug te zien in de bewerkte brugleuningen. Het ontwerp is schijnbaar zo eenvoudig, dat wellicht de vraag gesteld moet worden of we dit wel als Amsterdamse School kunnen aanduiden. Hoewel de uitvoering niet heel expressief is, kunnen we dat van de vorm niet zeggen. Hoewel eenvoudig, is deze toch wel opmerkelijk fors voor zo'n klein bruggetje. De leuning is letterlijk en figuurlijk extra dik aangezet, zonder dat dit het bruggetje log maakt - in tegendeel. Zoals hij eerder deed bij de vele houten bruggen die hij voor het Amsterdams Bos ontwierp, past ook brug 374 uitstekend in de omgeving.

Andere opvallende kenmerken zijn de naam Los Postje in karakteristiek bruggenfont op de noordelijke leuning, en de straatstenen die in een visgraatmotief zijn gelegd, iets wat al op de ontwerptekening staat aangegeven.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Los_Postje
2. https://archief.amsterdam/inventarissen/file/0c3d9d344f7c9c394c27213466e4f6c6

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.