Introductie

Een van de vaste bruggen van Piet Kramer en PW. Naast een uniek gebouw. Het lijkt een ensemble maar dat was, geloven wij, niet de opzet.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 358, Machineslootbrug
Type object Brug
Materiaal Beton, Baksteen, Smeedijzer, Graniet
Huidige staat
Adres(sen) Postjesweg
Postcode(s) 1057
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Ontworpen voor gebouw Het Sieraad
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1930
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In 1911 werd Kramer voor 4 ochtenden in de week aangesteld bij de Dienst der Publieke Werken in Amsterdam als assistent van esthetisch adviseur J.M. van der Mey. Rond 1916 begon Kramer zelf brugontwerpen te maken; drie jaar later nam hij Van der Meij's functie van esthetisch adviseur over. Deze functie zou hij tot in 1952 blijven vervullen. Piet Kramer was verantwoordelijk voor de vormgeving van ongeveer 220 gebouwde bruggen (500 ontwerpen).

Exterieur

De Machineslootbrug is een vaste (plaat)brug waar de Postjesweg over de Admiralengracht gaat. De brug is genoemd naar de Machinesloot, ook wel Molensloot, een oude naam van (ongeveer) de Admiralengracht.

De brug ligt naast de voormalige 4e Ambachtsschool, tegenwoordig het Sieraad, Bij de bouw lag het water van de Admiralengracht veel dieper, op het peil van de Sloterpolder (NAP -2.10). In 1952 zijn de Postjeswetering, Admiralengracht en de Erasmusgracht op Amsterdams grachtenpeil (NAP -40 cm) gebracht, en is de nabijgelegen overtoom (op de Baarsjesweg) vervangen door doortrekking van de Admiralengracht naar de Kostverlorenvaart.

De brug wordt aan 4 kanten afgerond met granieten zuilen, versierd met een soort van kams-gewijs reliëf. De brug is rijkelijk voorzien van mooi smeedijzer.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Machineslootbrug

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik kwam deze brug tegen tijdens een wandeling door West.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

geplaatst door Aljo van Baarsen op 19 februari 2017 om 23:16:

Hoi Annemarieke, ik ben zelf een geboren Amsterdammer en heb daar dertig jaar gewoond. Nu pas zie ik de schoonheid van deze stad en ben aan het fotograferen gegaan. Ik zou willen zeggen. Passie voor schoonheid leer je niet op school maar het zit in je hart. Ik ga ook de Amsterdamse School in beeld brengen omdat deze misschien net zo belangrijk is geweest voor Amsterdam dan bijvoorbeeld de grachtengordel. Waar ik trouwens ook heel erg veel van hou!!

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.