Introductie

Twee onlosmakelijk met elkaar verbonden bruggen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 336 en 337, Amsterdam
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Graniet, Smeedijzer, Hout
Huidige staat
Adres(sen) Archimedesplantsoen
Postcode(s) 1098 JV
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1928
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Omdat in het voormalige dorp Watergraafsmeer een plein ontbrak is het Galileïplantsoen aangelegd met 4 monumentale bruggen.

Exterieur

Brug 336 en 337 zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Het zijn vaste bruggen met duiker over de kom die is ontstaan, omdat de Molenwetering hier een haakse bocht maakt. Tezamen vormen de bruggen het kruispunt Archimedesweg, Galileïplantsoen, Archimedesplantsoen. Deze waterpartij sluit het Galileïplantsoen af met aan de ene kant het Verenigingsgebouw van de Apostolische Gemeente en haaks daarop een blok woningen van architect Barend van den Nieuwen Amstel. De Molenwetering maakt deel uit van een ecolint. Vandaar de dichte begroeiing van de randen van de kom.Het meest opmerkelijke van brug 336 is de rond gevormde bank aan de kant van de "kerk" met een met hout beklede zitting en rug. De bank is gemaakt van baksteen en afgewerkt met graniet. Evenals de bovenkant van de brug- en kadeleuningen zijn hiervoor rondgevormde bakstenen gebruikt in staand metselverband. De stenen zijn op de kopse kant gezet. De bestrating tussen bank en brugleuning, met een klein opstapje, is in model gelegd, in verschillende patronen en kleuren. Aan de waterkant van de vijver is een verschil te zien tussen de duiker-bruggedeelten en de hoge kades. In hoofdzaak is blok metselverband gebruikt . Bij de onderdoorgangen zijn de lateien van graniet, evenals de rand die het water raakt.

Die rand heeft een golvend reliëf. Dat geeft een leuk effect in het water. De kanten van de bruggen die aan de kant van de wetering liggen zijn eenvoudiger afgewerkt. De bruggenhoofden eindigen in het talud van de oever. Alle balustrades van deze bruggen zijn afgewerkt met smeedijzeren hekjes die op de bruggen anders van vorm en kleur zijn dan die op de kademuren en de muren die op het talud rusten. De bruggen zijn helaas slecht onderhouden. Op veel plaatsen zijn de voegen verdwenen en stenen gescheurd. Onkruid groeit in brug 337 tussen de stenen. Dat resulteert in natte plekken, die b.v. bij vorst uitzetten en de stenen kapot drukken.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).

Links

1. http://zoeken.nai.nl/CIS/project/15289

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

geplaatst door Corrie Groen- Pickhard op 30 november 2017 om 10:11:

Gisteren, 29 november 2017 kwam ik over de brug en zag dat het metselwerk gerepareerd werd. Ben onmiddellijk mijn fototoestel gaan halen om de werkzaamheden, die uitgevoerd worden door Siegersma gevelrenovatie uit Berltsum (Friesland) vast te leggen.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.