Introductie

Onlosmakelijk verbonden met Het Scheepvaarthuis, deze destijds bekritiseerde, 'massieve' brug van Van der Meij.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 283, Waalseilandbrug
Type object Brug
Materiaal Beton, Baksteen, Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen) Buiten Bantammerstraat
Postcode(s) 1011 AX
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam, Publieke Werken
Betrokken architect(en) Joan van der Meij, Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1914
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 518384

Achtergrond

De Waalseilandbrug (of Kraanboomsluisbrug) over de Waalseilandgracht, ook wel Kromme Waal genoemd, bij Het Scheepvaarthuis, werd in 1914-1915 vernieuwd. Het conceptbestek was gereed in juni 1914. Het werd door het college van B en W goedgekeurd op 23 oktober. In november werd het werk middels een openbare aanbesteding gegund aan Cornelus Hoen voor een bedrag van 18.530 gulden. De pijlers van de oude vaste brug werden opnieuw gebruikt. De vernieuwde brug werd in de dag- en vakbladen streng bekritiseerd vanwege zijn massieve, gesloten karakter. Het ontlokte felle protesten tegen de “schending van het oude Amsterdamse stadsschoon” die door dit bouwwerk zou worden veroorzaakt.

Exterieur

De Waalseilandgracht is door zijn breedte en situering niet goed te vergelijken met de andere grachten in Amsterdam. Transparantie is niet een noodzakelijk programmapunt voor deze brug. De met elkaar te verbinden oevers liggen zo’n vijftig meter uit elkaar in een bocht in de gracht. De brug probeert met zijn vorm de gracht te versmallen. De kaden lijken dichter bij elkaar te komen, omdat ze in de brug doorlopen. De traditionele gietijzeren brugleuning loopt vanaf de kade een stuk de brug op. De plaats waar deze leuning in de gemetselde borstwering overgaat, geeft de indruk, dat daar de echte brug pas begint. De brugmassa wordt doorbroken door de driehoekige waterdoorgangen en de doorvaart in het midden.

De situering van de vier, hoogstwaarschijnlijk door Piet Kramer ontworpen smeedijzeren lantaarns, knabbelt op een subtiele manier eveneens iets af van de lengte van de brug. De “rust” van deze brug staat tegenover de “onstuimigheid” van het nabijgelegen Scheepvaarthuis. De expressie van beide bouwwerken is echter even sterk. Ze verdragen elkaar goed. Het afsluitende karakter, de lengte en het smalle wegdek geven de brug iets landelijks.

De plaatbrug is voorzien van vier doorvaarten uitgevoerd als keperboog en een middendoorvaart met naar binnen hellende brughoofden. Eén van de meest bijzondere kenmerken van deze brug zijn de lange aanbruggen, de landhoofden en pijlers van baksteen (aan de onderzijde voorzien van vlechtwerk) afgezet met geprofileerde blokken en banden van natuursteen.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).
2. Michiel Kruidenier en Paul Smeets, Joan Melchior van der Meij. Pionier van de Amsterdamse School (nai010 2014).

Links

1. https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monumenten/518384
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Waalseilandbrug

Professionele of persoonlijke band met dit object

De brug stond op het wensenlijstje van de organisatoren om gedocumenteerd te worden.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.