Introductie

Een van de bruggen in de Weesperstraat die Piet Kramer ontwierp. Na de verbreding in de jaren zestig is van het oorspronkelijk ontwerp weinig over, maar de beelden van Hildo Krop staan er gelukkig nog.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 257, Dr. Meijer de Hondbrug, Amsterdam
Type object Brug
Materiaal
Huidige staat
Adres(sen) Weesperstraat
Postcode(s) 1018 DN
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1923
Huidige eigenaar
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Deze vaste plaatbrug verbindt de Weesperstraat in Amsterdam met het Weesperplein en overbrugt de Nieuwe Achtergracht. De brug werd in 1923 ontworpen door Piet Kramer, maar werd in 1963-1964 verbreed in het kader van de verbreding van de Weesperstraat. Daarbij ging het oorspronkelijke ontwerp verloren. Op historische foto’s is te zien dat Kramer hier net als bij andere bruggen mooi siersmeedwerk had ontworpen. Dit is verdwenen. Gebleven zijn alleen de landhoofden met vier identieke granieten visarenden en vissen in de golven van de hand van Hildo Krop. De brug moest het overigens jarenlang stellen zonder beeldhouwwerken. Na de verbreding verdween de beelden in de opslag, om pas in 1995 terug te keren. Hoewel hierdoor mooie beelden van Krop zijn bewaard en weer een plaats hebben gekregen in de openbare ruimte, is de eenheid met het Gesamtkunstwerk van de brug helaas verloren gegaan.

De brug is genoemd naar Meijer de Hond (1882-1943). Hij was mede oprichter van het nabijgelegen ziekenhuis de Joodse Invalide, dat in 1938 gebouwd werd. Hij schreef onder meer 'Ghettokiekjes', schetsen uit het Joodse leven. Hij stierf in het concentratiekamp Sobibor.

Gebruikte bronnen

1. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer. Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (Stokerkade 2016).

Links

1. http://www.bruggenvanamsterdam.nl/nieuwe_achtergracht_hoek_weesper.htm

Professionele of persoonlijke band met dit object

De brug is door de verbreding een doorsnee brug maar de landhoofden verdienen het om gezien te worden.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.