terug naar de zoekresultaten

Kramerbrug in de Watergraafsmeer.

Officiële of officieuze naam Brug 235, Henk van Laarbrug, Amsterdam
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen) Linnaeusparkweg over de Eerste Molenwetering
Postcode(s)
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1928
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument

In 1921 annexeerde Amsterdam de gemeente Watergraafsmeer. Op deze plek stonden alleen huizen aan de Linnaeusparkweg tot aan de Nieuweweg (thans Wethouder Frankenweg). Na 1921 werden nieuwe wijken gebouwd en werden goede bruggen noodzakelijk.

De leuning van brug 235 sluit aan bij het hek van gemaal nr. 021 aan het Galileïplantsoen. Vanaf het Galileïplantsoen is de zijkant van de brug bijna niet te zien. Bomen en struiken houden hem aan beide kanten verborgen. Het is een bakstenen welfbrug. De boog is afgewerkt met spiraalmetselverband. Aan de waterkant zijn de stenen horizontaal geplaatst en lopen de natuurstenen incrustaties van de ronde bovenkant van de leuning uit in een punt. Tussen de incrustaties zijn de bakstenen verticaal geplaatst. Aan de loopkant verticaal geplaatste stenen. Daar zijn de incrustaties recht afgesneden en daaronder springen vijf rijen bakstenen naar het midden toe steeds iets meer naar achteren. De kop van de ballustrade loopt een beetje op en sluit aan op een houten hek. Aan de overkant is de brugleuning geklemd tussen twee huizen, waarvan de zijmuren in het water staan. Helaas is het metselwerk van alle bruggen aan het Galileïplantsoen in slechte staat.

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).
2. Jaap Kruizinga, Het XYZ van Amsterdam.
3. Ons Amsterdam 41 pag. 237-241 (1988).

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Henk_van_Laarbrug
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Henk_van_Laar

Professionele of persoonlijke band met dit object

Het bijzondere aan deze brug en de twee andere bruggen aan het Galileïplantsoen is dat ze duidelijk verwant zijn en toch alle drie anders.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

geplaatst door Corrie Groen- Pickhard op 10 juli 2018 om 19:15:

Op een van de mooie zomeravonden liep ik over brug 235, de brug in de Linnaeusparkweg die de ene kant van het Galileïplantsoen verbindt met de andere kant en zag tot mijn verbazing dat de brug na 90 jaar naamloze dienst “Henk van Laarbrug” heet. In november 2017 heeft de gemeente besloten dat de brug genoemd wordt naar deze onderwijzer, verzetsman en medeoprichter van “Ons Amsterdam”.
Henk van Laar is in 1898 in de Dapperstraat geboren en heeft de eerste 10 jaar van zijn leven in de Czaar Peterstraat gewoond. Toen hij 10 jaar was overleed zijn moeder. Zijn vader was sleepboot kapitein en Henk werd buiten Amsterdam opgevoed in pleeggezinnen en een internaat. In zijn studietijd aan de Rijks Kweekschool voor onderwijzers in Middelburg woonde hij in een kosthuis. Nadat hij in 1917 zijn onderwijzersacte haalde en zijn dienstplicht vervulde keerde hij in 1919 weer naar Amsterdam terug waar als onderwijzer op kosteloze scholen ging werken in de Blankenstraat en op het Funen. Kosteloze scholen waren de armenscholen. Hij organiseerde op vrije middagen educatieve schoolwandelingen voor wie dat wilde, omdat hij kinderen meer dan alleen lezen, schrijven en rekenen bij wilde brengen. Hij was actief in de AJC. Bij Van Laar stonden culturele vorming en opvoeding tot gemeenschapszin voorop.In 1931 stichtte hij het Natuurhistorisch Museum “De Pinksterblom” eerst in een niet gebruikt deel van de Oostergasfabriek tot er een plek werd gevonden in een oud schoolgebouw aan de Linnaeusparkweg. Vanaf 1932 hield Henk een serie van 53 lezingen over allerlei onderwerpen die hem interesseerden voor de VARA radio. Vanaf 1937 leidde hij op woensdagmiddag het VARA-kinderkoor “De Roodborstjes”. Dit is maar een kleine opsomming van Van Laars activiteiten. Daarnaast volgde hij een universitaire studie biologie, schreef kinderliedjes en componeerde daar ook vaak de muziek bij. In de oorlog was Henk van Laar lid van de verzetsgroep- Vorrink. Tijdens een van zijn laatste opdrachten kreeg hij onderweg een ernstig ongeluk waarvan de gevolgen zijn verdere leven voelbaar bleven. Na de oorlog kwam hij niet meer in het onderwijs terug en kreeg hij de leiding over het “Corps Vrijwillige Politie”. Zijn belangstelling ging ook uit naar heemkennis en heemschut wat er uiteindelijk toe leidde dat hij medeoprichter werd van het maandblad “Ons Amsterdam”. Dit is o.a. de reden dat brug 235 naar hem genoemd is. Henk van Laar overleed in 1955.