Brug op een van de drukste punten in de stad. Je raast er overheen. Je staat er niet bij stil.

Officiële of officieuze naam Brug 176, Boerenwetering - Stadhouderskade
Type object Brug
Materiaal Graniet, Smeedijzer, Baksteen
Huidige staat
Adres(sen) Stadhouderskade - Boerenwetering
Postcode(s) 1071 ZD
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1924
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Geen beschermde status

In 1911 werd Kramer voor 4 ochtenden in de week aangesteld bij de Dienst der Publieke Werken in Amsterdam als assistent van esthetisch adviseur J.M. van der Meij. Rond 1916 begon Kramer zelf brugontwerpen te maken; drie jaar later nam hij Van der Meij's functie van esthetisch adviseur over. Deze functie zou hij tot in 1952 blijven vervullen. Piet Kramer was verantwoordelijk voor de vormgeving van ongeveer 220 gebouwde bruggen (500 ontwerpen).

Vaste brug over de Boerenwetering als verlenging van de Stadhouderskade.

Het is een brug zonder bijzondere kunstwerken, uitsluitend gesierd door 4 gedraaide stenen pilaren en smeedwerk.

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).

1. http://www.bruggenvanamsterdam.nl/
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruggen_van_Amsterdam

Professionele of persoonlijke band met dit object

Deze brug kwam ik tegen tijdens een wandeling uit het boekje Op de Golven van de Stad.

Geen reacties voor dit object.