Introductie

Strakke en karakteristieke Piet Kramerbrug in een van de hoofdassen van Plan West.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 162, Saïdja en Adindabrug
Type object Brug
Materiaal staal en graniet
Huidige staat
Adres(sen) Erasmusgracht ter hoogte van Hoofdweg
Postcode(s) 1056 DJ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1926
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Alle bruggen in de wijk Bos en Lommer kregen zes jaar geleden in het voorjaar een naam. Oud-docent Korrel, met brugnameninteresse, ontdekte dat er in Amsterdam maar liefst 355 bruggen zonder naam waren. Alle (toenmalige) stadsdelen schreef hij aan en naast in het Centrum en in Watergraafsmeer mocht Korrel ook zijn namenhobby botvieren op de Bos en Lommerse bruggen.De Saïdja en Adindabrug (genoemd naar twee hoofdpersonen uit Max Havelaar) is een eerbetoon aan Multatuli, want die had hier ‘slechts’ een sportpark, basisschool en (Max Havelaar)flats en dat kon niet, vond Peter Korrel.

Exterieur

Vaste brug als verlenging van de Hoofdweg richting Bos en Lommerplein. De brug is gemaakt van afgeronde blokken graniet en heeft weinig detaillering.

Links

1. http://zoeken.nai.nl/CIS/project/15237
2. https://checkwest.wordpress.com/2012/09/12/brugnamen/
3. http://020apps.nl/1850-1940/Hoofdweg/Brug_162

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik kwam de brug tegen tijdens een wandeling door "Plan West".

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.