Introductie

Een brug van Kramer, geïnspireerd op de collectie in het naastgelegen Koloniaal Instituut?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 159, Oosterpark
Type object Brug
Materiaal Hout, Brons
Huidige staat
Adres(sen) Linnaeusstraat t.o. Eerste van Swindenstraat
Postcode(s) 1092 CK
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Dienst Publieke Werken
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1929
Huidige eigenaar
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Kramer ontwierp de houten bruggen hoofdzakelijk voor een landelijke omgeving of parken, waar geen zwaar verkeer overheen ging. Deze bruggen hebben een duidelijk oosterse invloed. Kramer had concrete voorbeelden van houten bruggen uit Japen, China en (destijds) Indië. De brug in het Oosterpark is een van de oudere houten voetbruggen van Kramer. Het gebruik van de Chinese maskers in de zijkanten van de brug zou ingegeven zijn door het in de directe nabijheid gelegen Koloniaal Instituut, thans Koninklijk Instituut voor de Tropen, dat een paar jaar voor de plaatsing van de brug was geopend. Of dit echt waar is, weet ik niet.

Exterieur

De houten brug in het Oosterpark verbindt de twee oevers aan het begin van de grote vijver . De leuningen aan beide zijden bestaan uit 12 witte pilaren met een zwart "hoedje". In deze ronde pilaren zijn 4 boven elkaar geplaatste balken bevestigd . De balken hebben telkens een ander formaat. De onderste balk is donkergroen geschilderd. Daarop rusten dwarse, groene dragers die de volgende, witte, balk mede ondersteunen. In de ruimte tussen de tweede en derde witte balk zijn rode Chinese maskers geplaatst. Op de derde balk rust een bredere witte leuning. Bij de 4 uiteinden van de brug zijn ingewerkt in de leuning houten zuilen gemaakt met een windroos, afgedekt met een loden(?) hoed met tentakels als stralen van een zinderende zon. Er zijn in de brug 4 verschillende maskers gebruikt.

Het loopvlak van de brug is van hout, maar het lijkt erop dat de vloer op een betonnen balklaag of ondergrond rust. De houten pijlers onder de hele breedte van de brug zijn bekleed met planken, aan de uiteinden als muizentanden afgezaagd. De houten pijlers lijken ondersteund te worden door metalen leggers die via een dunne ijzeren stang in de bodem van de vijver staan.

Recente ontwikkelingen

Het boek Amsterdamse Bruggen, uitgegeven door de Amsterdamse Raad voor de Stedenbouw, geeft als bouwjaar van de brug 1929. Het Ned. Architectuur Instituut geeft als startjaar 1924 en als eindjaar 1934.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).

Links

1. http://zoeken.nai.nl/CIS/project/15235

Professionele of persoonlijke band met dit object

-

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.