Introductie

In 1950 is de oude brug over de Kattensloot gesloopt en vervangen door deze brug naar ontwerp van Piet Kramer. Op 16 oktober 1954 werd de nieuwe brug onder zeer grote belangstelling feestelijk geopend.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 155, Kattenslootbrug
Type object Brug
Materiaal Beton, Smeedijzer, natuursteen
Huidige staat
Adres(sen) Nassaukade
Postcode(s) 1052 CN
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Publieke Werken
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1952
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het is de enige brug over de Kattensloot, de waterweg die de Kostverlorenvaart via de Singelgracht verbindt met het Westerkanaal en het IJ. De Kattensloot is een deel van de Staande Mastroute en daarmee een schakel in de route van het Amsterdams nachtkonvooi. Oorspronkelijk lag hier een smalle weersloot, de Kattensloot. Het is niet zeker waar de naam vandaan komt, de naam kan verwijzen naar de naam van de molen De Kat die op een nabijgelegen bolwerk heeft gestaan.

Exterieur

De Kattenslootbrug (brugnummer 155) is een basculebrug in de Nassaukade ter hoogte van de Jacob Catskade en de 2e Nassaustraat, op de grens van de Frederik Hendrikbuurt en de Staatsliedenbuurt.

Het is een brede brug geschikt voor autoverkeer en trams. Onder de brug is een machinekamer van het energiebedrijf aanwezig. Het brugwachtershuis heeft niet meer de romantische uitstraling zoals de huisjes in de jaren 20 en 30 hadden. Ook de hekwerken zijn strakker en eenvoudiger geworden. De brug is wel rijkelijk voorzien van natuurstenen pijlers in diverse vormen al dan niet met patronen erop. Ook een grote ronde bank maakt onderdeel uit van het geheel, evenals een bakstenen kunstwerk met ingebouwd stoeltje aan de kop van de brug aan de zijde van de Nassaukade.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kattenslootbrug

Professionele of persoonlijke band met dit object

Deze grote brug is uit de tijd dat er geen geld meer beschikbaar was voor kostbare beelden, maar dit is gecompenseerd door de talrijke versieringen van natuursteen.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.