Introductie

Voetgangersbrug met de pittoreske bijnaam 'het groene bruggetje'.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 129, Van Kinsbergenbrug
Type object Brug
Materiaal Smeedijzer, Beton, Baksteen, Gietijzer
Huidige staat
Adres(sen) Admiralengracht
Postcode(s) 1057
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Sloten
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1927
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Op de loop van de Molensloot, die het water aan- en afvoerde van en naar de vroegere Zuiderpoldermolen en waarover groente werd aangevoerd, plande de toenmalige gemeente Sloten de huidige Admiralengracht al voor 1919 als onderdeel van haar uitbreidingsplannen. De gracht kwam gereed in 1925, enige jaren na de annexatie van Sloten in 1921 van Amsterdam. Toen stond het water veel lager dan nu, volgens het peil van de Sloterpolder.

Voor het verkeer werden een aantal bruggen aangelegd over de Admiralengracht waaronder een voetgangersbrug ter hoogte van de Van Kinsbergenstraat. De brug kreeg door buurtbewoners al snel de bijnaam “het groene bruggetje”, vernoemd naar de kleur van het hekwerk. Alhoewel brug 129 nooit een officiële naam heeft gekregen, wordt hij vaak als Van Kinsbergenbrug omschreven.

Exterieur

In 1952 werd de waterhoogte van de Admiralengracht verhoogd van polderpeil naar stadspeil en kreeg het niveau van de Kostverlorenvaart. Om de boten nog onder de voetgangersbrug door te kunnen laten varen, moest deze verhoogd worden. De brug kreeg aan beide zijden een trap om het niveauverschil op te lossen. Langs de trap loopt de bakstenen muur trapsgewijs af, waarbij de hoeken zijn afgewerkt met graniet.

Gebruikte bronnen

1. G. Vermeer, Historische gids van Amsterdam. De stadsuitbreidingen 1860-1935 (Amsterdam, 2010).
2. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse Bruggen 1910-1950 (1983).

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Van_Kinsbergenstraat/Brug%20129
2. http://www.bruggenvanamsterdam.nl/groene_bruggetje.htm

Professionele of persoonlijke band met dit object

Het oorspronkelijke bijna rechte bruggetje in 1954 op gepaste wijze aangepast aan het verhoogde waterniveau. Alsof het altijd zo geweest is.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.