Introductie

De brug verbindt de Roelof Hartstraat met de Ceintuurbaan.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 116, Ceintuurbrug
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Gietijzer, Gewapend beton, Graniet
Huidige staat
Adres(sen) Roelof Hartstraat
Postcode(s) 1071 VG
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1927
Huidige eigenaar Gemeente overig
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Brug 116 is een plaatbrug, in 1927 gebouwd naar ontwerp van Piet Kramer.

Exterieur

De Amsterdamse School komt tot uiting in het gebruik van bijzonder metselwerk, de zeer rijk versierde smeedwerk leuningen en de toepassing van natuursteen elementen. Op de vier zuilen op de hoeken van de brug springen de waaiervormige dekstenen in het oog, die bij bepaald licht iets van een walviskop hebben.

Recente ontwikkelingen

De Ceintuurbrug is geen rijksmonument. De gemeente Amsterdam vindt de brug echter dermate waardevol voor de stad, dat in 2014 de renovatie startte volgens een werkwijze die ook bij monumentale bruggen wordt gebruikt. De renovatie, die eind 2015 eerder dan gepland kon worden afgerond, was een project van de gemeente Amsterdam. De gemeente had onder de aannemingsbedrijven Heijmans en K. Dekker ingeschakeld, die eerder gezamenlijk de Piet Kramerbrug (Brug 400) over het Noorder Amstelkanaal hebben gerestaureerd. De 90 jaar oude brug was onvoldoende sterk om de belasting van het huidige verkeer nog langer te kunnen dragen. Bovendien was hij te smal voor al het verkeer. Vandaar dat bij deze restauratie de brug 3,5 meter is verbreed. Tijdens de restauratie bleef de tram echter rijden! De constructie werd volledig opnieuw opgebouwd uit beton, inclusief vernieuwing van de landhoofden, een nieuw wegdek en nieuwe tramsporen. Alle smeedwerk leuningen en natuursteen elementen zijn gedemonteerd, gerestaureerd en herplaatst.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ceintuurbrug
2. http://www.heijmans.nl/nl/nieuws/heijmans-restaureert-ceintuurbrug-amsterdam/
3. http://www.amsterdam.nl

Professionele of persoonlijke band met dit object

De brug is ingrijpend hersteld en verbreed en ziet er mooier uit dan ooit.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.