Introductie

Heemsteedse brug met prachtig beeldhouwwerk van Van der Eijnde.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Bronsteebrug, Heemstede
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Smeedijzer, Graniet, Zandsteen
Huidige staat
Adres(sen) Pieter de Hooghstraat 2
Postcode(s) 2102 BZ
Plaats (provincie) Heemstede (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Dienst Publieke Werken Heemstede
Betrokken architect(en) Dienst Publieke Werken Heemstede
Betrokken kunstenaar(s) Hendrik van den Eijnde
Geplaatst in 1936
Huidige eigenaar Gemeente Heemstede
Soort monument Provinciaal monument
Monumentnummer

Achtergrond

De gemeentelijke dienst Publieke Werken van Heemstede bouwde rond 1930 in zakelijk-expressionistische stijl verschillende betonnen liggerbruggen, waarbij voor de decoraties werd samengewerkt met bekende beeldhouwers. De Bronsteebrug is in 1936 gebouwd door in samenwerking met de beeldhouwer H.A. van den Eijnde. De brug is genoemd naar een voormalige in dit gebied gelegen hofstede die in 1856 was gesloopt. De brug verbindt de Wagnerkade met de Pieter de Hooghstraat en overbrugt de overgang van de Bronsteevijver naar de Bronsteevaart, die in het Spaarne uitmondt.

Exterieur

De Bronsteebrug is een vaste liggerbrug. Het brugdek is geconstrueerd met behulp van stalen I-profielen, stampbeton, gewapend beton, afgedekt met asfalt voor het wegdek en met stoeptegels op een laag zand voor de trottoirs ter weerszijden daarvan. Langs de zijkanten van de brug worden de pylonen aan de onderzijde met elkaar verbonden door een granieten lijst, waarop een smeedijzeren hek is aangebracht met detaillering in de stijl van de Amsterdamse School. In de pylonen aan de noordoostzijde zijn uitgehakt en gepolijst (links: ANNO 1936; rechts: BRONSTEEBRUG). De rechter pyloon wordt bekroond met een sculptuur, in 1936 gemaakt door H.A. van den Eijnde uit rode Maulbronner zandsteen. De sculptuur valt eveneens onder de bescherming, is 110 cm hoog (rechtsachter gesigneerd: H.A. van den Eynde 1936) en stelt een zittende vrouw voor die in elke arm een kruik vast heeft; de rechter rustend op haar schouder. Hieruit vloeit een stroom water die door een man en een vrouw in een kruik wordt opgevangen. De sculptuur moet gezien worden als personificatie van de bron.

Links

1. http://www.hv-hb.nl/topic-212/
2. http://onh.nl//nl-NL/verhaal/2690/de-bronsteebrug-in-heemstede

Professionele of persoonlijke band met dit object

Tijdens een scooterritje door Heemstede kwam ik deze brug tegen, waar ik direct kenmerken van de Amsterdamse School in herkende. Thuisgekomen op zoek gegaan naar informatie en tot mijn verrassing geconstateerd dat er diverse objecten in Heemstede zijn die in deze bouwstijl zijn ontworpen, waaronder enkele bruggen. Doorgaans zijn ze niet groot, maar toch opvallend in hun omgeving door de vaak aanwezige sculpturen en typografie.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.