Introductie

Hoewel de ligging anders doet vermoeden, is deze brug geen ontwerp van Egbers Reitsma, de architect van de ernaast gelegen kerk.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Breedebrug, Appingedam
Type object Brug
Materiaal Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen) Sint Annastraat
Postcode(s) 9901 AW
Plaats (provincie) Appingedam (Groningen)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente overig
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1928
Huidige eigenaar Gemeente overig
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 509406

Achtergrond

Deze vaste brug over het Damsterdiep in Appingedam is genaamd "Breedebrug". De brug vormt de verbinding tussen de St. Annastraat en de Stationsstraat. Sinds de Middeleeuwen is de brug in onderhoud bij de gemeente. Omstreeks 1928 heeft de brug zijn huidige uiterlijk gekregen. Waarschijnlijk heeft de vernieuwing van de brug te maken gehad met de bouw van de aangrenzende gereformeerde kerk in 1927 onder leiding van Egbert Reitsma. De brug heeft namelijk aan de kant van de St. Annastraat een "zijtak" gekregen die de kerk met de straat verbindt en de trap die naar beneden naar de kade leidt overbrugt. De brug is echter geen ontwerp van Reitsma.

Exterieur

De brug bestaat uit een betonnen onderbouw met een smeedijzeren hekwerk erop. De onderbouw heeft de volgende onderdelen: betonnen landhoofden en een betonnen rijdek tussen verhoogde voetpaden. De brugleuningen zijn samengesteld uit een aantal smeedijzeren elementen met in- en uitzwenkende regels tussen ijzeren stijlen, die zijn vastgeklonken aan het rijdek en middels een gebogen ijzeren ornament met elkaar verbonden zijn. De leuningen lopen nog een groot deel door langs de beide beklinkerde straten die de brug verbindt. De "zijtak" aan de oostelijke zuidkant van de brug bestaat eveneens uit een betonnen brugdek met identieke brugleuningen als de hoofdbrug. Aan deze zijde gaat een betonnen trap naar beneden naar de kade. Is het hekwerk Amsterdamse School? Laten we vaststellen dat het heel goed op deze website past.

Het monumentenregister noemt de brug van algemeen cultuurhistorisch belang - als voorbeeld van een vaste betonnen brug met smeedijzeren leuningen - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de gereformeerde kerk - vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de andere twee vaste bruggen over het Damsterdiep - vanwege de rustieke ligging over het Damsterdiep in het beschermde stadsgezicht van Appingedam.

Links

1. http://www.rijksmonumenten.nl/monument/509406/breedebrug/appingedam/

Professionele of persoonlijke band met dit object

Veel bezoekers die voor de kerk van Reitsma naar Appingedam komen, zullen, net als ik, met plezier over deze brug lopen en de details bewonderen. Laten we hem maar inlijven bij de Amsterdamse School.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.