Introductie

Bijzonder glas-in-lood van Bogtman, in de jaren '20 aan dit gebouw uit 1856 toegevoegd.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Zeemanshuis (vm) Amsterdam - glas-in-loodramen
Type object Glas in lood
Materiaal
Opdrachtgever(s) Rederijen
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Willem Bogtman
Geplaatst in 1923
Huidige eigenaar YWAM

Achtergrond

Het Zeemanshuis aan het Kadijksplein in Amsterdam werd in 1856 gesticht naar Anglo-Amerikaans model. Initiatiefnemers waren enkele reders en notabelen, die zeelieden tijdens hun verlof uit handen van ronselaars, ‘slaapbazen’ (louche kamerverhuurders) en andere kwalijke invloeden wilden houden. In het Zeemanshuis genoten zij tegen een kleine vergoeding volpension, met eigen kamers, ontspanningsfaciliteiten en zelfs gratis lessen aan de Zeevaartschool. De kasteelachtige aanblik van het oorspronkelijke ontwerp van A.N. Godefroy verdween met de latere ophoging van de vleugels tussen de torens en het verwijderen van kantelen, vlaggenmasten en andere detaillering. Tegenwoordig is het Zeemanshuis een opvanghuis voor jongeren, in handen van YWAM.

Interieur

Van het interieur uit de bouwtijd resteert niets meer en het grootste deel van het huidige interieur wijkt niet af van de gemiddelde jeugdherberg uit de jaren zeventig. Maar een verbouwing door H.A.J. Baanders rond 1923 leverde met geglazuurde tegels beklede gangen en trappenhuizen op, van het soort dat men geregeld aantreft in gebouwen uit deze periode. Zij ontvangen daglicht door glas-in-loodramen van de firma Bogtman, die bijzonder zijn. In de gangen gaat het om relatief eenvoudige ramen, die overigens ook in een enkele zaal te zien zijn. Het ensemble ramen in het hoofdtrappenhuis is daarentegen zeer waardevol. De zijkanten van sommige raamnissen zijn bekleed met gouden mozaïeksteentjes, wat het effect verhoogt. De glas-in-loodramen zitten vol verwijzingen naar de zeevaart met ankers, windrozen, wapens van plaatsen en scheepvaartmaatschappijen.

Links

1. 1. http://onsamsterdam.nl/tijdschrift/jaargang-2004/759-nummer-9-september-2004?start=2
2. 2. http://ywamamsterdam.com/en

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Tijdens een Open Monumentendag kreeg ik een rondleiding en kon ik in het trappenhuis kijken. Ik stond versteld van de schoonheid van de ramen met hun gouden gloed. Wie zich meldt bij "De Poort" aan het Kadijksplein 18 mag misschien even naar binnen om een blik te werpen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.