Introductie

Een uniek kijkje binnen in het Veterinair Anatomisch Instituut van Joop Crouwel - tijdens de Open Monumentendagen gefotografeerd.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Veterinair Anatomisch Instituut, Utrecht - interieur
Type object
Materiaal
Opdrachtgever(s) Veeartsenijkundige Hoogeschool
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Hendrik van den Eijnde
Geplaatst in 1918
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar

Achtergrond

Sinds 1820 werden aan de Rijks Veeartsenijschool in Utrecht dierenartsen opgeleid. Hiervoor werd een gebouwencomplex aan de Biltstraat ter beschikking gesteld. Langs de Biltsche Grift ontstond begin 20e eeuw een honderden meters lang lint van onderwijsgebouwen en stallen, het Veeartsenijterrein.

Rond 1920, toen de Rijksgebouwendienst onder invloed stond van de Amsterdamse School, bouwde Joseph Crouwel de laatste twee panden van het bebouwingslint: het Veterinair Anatomisch Instituut en de Kliniek voor Kleine Huisdieren. In 1925 werd de Veeartsenijschool de faculteit Diergeneeskunde van de Utrechtse universiteit, die in 1988 naar De Uithof verhuisde.

Interieur

Vanuit de centraal in de gevel gelegen entree betreedt men een twee verdiepingen hoge centrale hal, voorzien van een imposant rond-bogig glas-in-lood dak. Het glas is wit en heeft een structuur. Het heeft op meerdere plaatsen stroken met kleine kleuraccenten. Het skelet is van staal en de oppervlakte lijkt daardoor ononderbroken. De begane grond van de hal wordt gekenmerkt door meerder pilaren met voorzien van tufstenen dierenkoppen (paarden, rammen en koeien) van beeldhouwer H.A. van den Eijnde. De koppen zijn steeds paarsgewijs aangebracht, ieder naar een zijde. Op de eerste etage is een omloop met vitrinekasten, waarin vroeger skeletten werden tentoongesteld.

De ruimtes in het gebouw zijn gegroepeerd rond de hal. Op de begane grond ligt aan de achterkant een hoge halfronde ontleedzaal. Deze ligt op het noorden voor het juiste licht en de juiste temperatuur om het werken met kadavers mogelijk te maken. Boven deze zaal ligt op de eerste verdieping een collegezaal zonder ramen, met in het midden een glasdak. Links en rechts van de ingang liggen de halfronde trappenhuizen die het pand aan de buitenkant zijn karakteristieke aanzien geven. De trappenhuizen verbinden de verdiepingen en zijn voorzien van lange stroken gekleurd glas, gevat in lood. De wangen bestaan uit ronde gietijzeren objecten onder een houten leuning. Op de overlopen zijn de palen voorzien van tufstenen versieringen met een druppelachtig motief aan de zijkanten.

Recente ontwikkelingen

Het Anatomiegebouw is na gebruik door verschillende instellingen, gekocht door AST Farma, een veterinair farmaceutisch bedrijf. In 2017 en 2018 is het volledig en grondig gerestaureerd en zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug gebracht. Aan de zijkanten zijn tien appartementen gerealiseerd, die onder meer toegankelijk zijn via de trappenhuizen. De ontleedzaal en de collegezaal zijn als vanouds beschikbaar voor nascholing en congressen, onder meer voor dierenartsen. De overige ruimtes, inclusief de hal, zijn te huur voor bijeenkomsten. In het souterrain is een restaurant gecreëerd.

Links

1. https://www.architect-interieurarchitect.nl/portfolio/anatomiegebouw-utrecht/
2. https://www.duic.nl/algemeen/dierenartsen-keren-terug-in-het-anatomiegebouw-pand-in-oude-glorie-herstellen/
3. https://www.anatomiegebouw.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Het prachtig gerestaureerde pand viel tijdens de Open Monumentendag 2018 in volle glorie te bewonderen. Een buitenkans voor liefhebbers van de Amsterdamse School. Geweldig dat dit pand zo mooi hersteld is en zelfs gedeeltelijk zijn oorspronkelijke functie weer terug heeft gekregen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.