Introductie

Een enigszins kubistisch schoolgebouw in Amsterdam-Noord blijkt opvallend speelse elementen in het interieur te hebben.

Specificaties

Officiële of officieuze naam School voor GLO, Amsterdam Nieuwendam - interieur
Type object
Materiaal
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) C.B. Posthumus Meyjes
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1926
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam

Achtergrond

In de zuidoostelijke punt van het tuindorp Nieuwendam (Amsterdam-Noord) gelegen dubbele christelijke school voor Gewoon Lager Onderwijs in kubistisch-expressionistische trant. De aanbesteding vond plaats op 6 april 1925, de nummering op 23 november 1926. De bouwtekeningen zijn afkomstig van de gemeentelijke dienst Publieke Werken. De architect van deze school is niet bekend. Vermoedelijk gaat het om C.B. Posthumus Meyjes of het was geheel in handen van Publieke Werken. Het exterieur wordt hier beschreven.

Interieur

In het interieur is een mooi trappenhuis bewaard. Het bestaat uit speelse rode leuningen en langwerpige ramen met smalle strookjes geel en blank glas. Er zijn overeenkomsten met andere trappenhuizen in scholen van Publieke Werken, zoals in de Papaverschool elders in Amsterdam Noord, maar het gaat toch om een individueel ontwerp.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw is een aantal jaren geleden volledig gerestaureerd. Het was langere tijd in gebruik bij het Orion College. Sinds juli 2017 is het de locatie van Vrije School Kairos.

Gebruikte bronnen

1. Pim van Schaik, Publieke Werken, Hoeksteen van de Amsterdamse School 1915-1935 (Stokerkade, 2018).

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/46493
2. http://vrijeschoolkairos.nl/locatie-3/

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Ik vind dit een van de mooiste schoolgebouwen in Amsterdam maar was er nog nooit binnen geweest. Ook in het boek van Pim van Schaik zijn geen foto's van het interieur opgenomen. Met dank aan de Vrije School Kairos voor het mogen maken van foto's.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.