Introductie

In een huis uit 1911 in Berlage-stijl is een interieur uit de jaren '20 te vinden, met onder andere glas in lood van Atelier Jaap Pronk & Van Bommel.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Prins Hendriklaan 30, Amsterdam, interieur
Type object
Materiaal
Opdrachtgever(s) Particuliere opdrachtgever
Betrokken architect(en) L.H. van der Schaar
Betrokken kunstenaar(s) Atelier Jaap Pronk & Van Bommel
Geplaatst in 1920
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar

Achtergrond

Prins Hendriklaan 30 te Amsterdam is een statig herenhuis uit 1912 met een grote boogvormige erker op de eerste verdieping, waarop zich een klein balkon bevindt. Het is gebouwd in een stijl die aan Berlage refereert en heeft trekken van de Nieuwe Kunst. Het maakt deel uit van een blok van vier min of meer gelijke herenhuizen, ontworpen door L.H. van der Schaar, en voegt zich naadloos in de bouwstijl die kenmerkend is voor de sjieke wijk Willemspark.

Interieur

Een deel van het interieur van nummer 30 zal rond 1920 zijn verbouwd. Het vertoont onmiskenbaar de trekken van de twintiger jaren en de Amsterdamse School. We zien rijke houten lambriseringen en ingebouwde meubels en bovendien glas in lood van Atelier Jaap Pronk & Van Bommel. Dit laatste weten we aangezien afbeeldingen ervan zijn opgenomen in het boek Wonen in een Monumentaal Huis. Zeer bijzonder is ook een groot schilderij in de woonkamer op de eerste verdieping, dat afgaande op de afbeelding voor deze kamer is gemaakt. De kunstenaar is nog niet nader geïdentificeerd. Tenslotte zijn de (ongetwijfeld originele) houten visgraat vloer en de wandbespanning het noemen waard. Glas in lood van Atelier Jaap Pronk is overigens ook aanwezig op de begane grond, dit is ook van buiten zichtbaar.

Recente ontwikkelingen

Het hele pand heeft in 2016 te koop gestaan, reden waarom er foto's van het interieur op het internet verschenen.

Gebruikte bronnen

1. Barbara Laan, Wonen in een monumentaal huis (Amsterdam, 2012).

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Een kijkje in een ander tijdperk. Een zeer kostbaar interieur. Met zijn orde 3 betreft het geen beschermd pand, dus het interieur is vogelvrij.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad en in het boek Publieke Werken - Hoeksteen van de Amsterdamse School.

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.