Introductie

Prins Hendriklaan 27-29 is een stijlvolle villa, maar vergeleken met de andere bebouwing aan deze laan niet bijzonder opvallend. Het trappenhuis is een heel ander verhaal.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Prins Hendriklaan 27-29, Amsterdam
Type object Glas in lood
Materiaal
Opdrachtgever(s) Particuliere opdrachtgever
Betrokken architect(en) Jan Juffer jr.
Betrokken kunstenaar(s) Jan Juffer jr, Everardus Warffemius
Geplaatst in 1915
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar

Achtergrond

Dit pand ligt in één van de sjiekste buurten van Amsterdam, het Willemspark. Het gaat vermoedelijk om twee woningen, die gespiegeld zijn gebouwd. Tegenwoordig zijn de woningen samengevoegd en is het een kantoorvilla waar meerdere kantoren gevestigd zijn.

Het pand is in 1918 gebouwd naar ontwerp van de architecten G. de Groot en W.J. Rijnja. Deze informatie ontleen ik aan de architectuurkaart van Amsterdam. De stijl van het pand sluit aan bij de omringende panden en is statig en stijlvol te noemen, zonder opvallende details. De aandacht van Amsterdamse School liefhebbers gaat echter uit naar het trappenhuis van nummer 29, dat zich in een halfronde uitbouw bevindt. In haar boek "Wonen in een monumentaal huis" meldt Barbara Laan dat de bouwplannen voor de villa dateren uit 1925 en dat zij zijn gesigneerd door Jan Juffer jr. Aangezien de villa al eerder is gebouwd, vermoed ik dat de aanbouw met ingangspartij niet oorspronkelijk is maar pas in 1925 werd aangebouwd. Dit verklaart ook het verschil in stijl tussen het huis en het trappenhuis, vooral aan de binnenkant.

Interieur

Enkele treden leiden naar de voordeur, gelegen in de halfronde uitbouw. Bij binnenkomst bevindt zich achter glazen deuren een met wit geaderd marmer beklede garderobe, die van kleine langwerpige, horizontale glas-in-loodramen is voorzien. De decoratie is abstract met Amsterdamse Schoolinvloeden. Een ronde houten trap met een opmerkelijke, organisch vormgegeven leuning voert naar de eerste verdieping. De hele ronding is hier voorzien van hoge glas-in-loodramen naar ontwerp van Jan Juffer jr te Amsterdam en uitgevoerd door E. Warffemius te Rotterdam. Dit staat op de ramen vermeld. Warffemius ontwierp overigens glas in lood ramen in een verwante stijl voor een villa van J.F. Staal in de nabije omgeving (Prins Hendriklaan 17) en Jan Juffer jr. hield zich bezig met het pand Emmaplein 3, schuin tegenover Prins Hendriklaan 27-29.

De ramen in het trappenhuis bevatten organische motieven in Amsterdamse Schoolstijl. De stijl van de trapleuning is wel organisch maar is tegelijk minder makkelijk "Amsterdamse School" te noemen dan die van de ramen. Op de leuning ligt een soort golf van donker hout. Deze doet wat Aziatisch aan en de "spijlen" hebben een vorm die lijken te refereren aan werk van De Bazel. Mogelijk is het ontwerp van de trap ook van Jan Juffer jr.

Recente ontwikkelingen

Alleen de garderobe en het trappenhuis bevatten de genoemde authentieke elementen. De rest van de kantoorvilla is volledig gemoderniseerd. Interessant is de overeenkomst van de ramen met Prins Hendriklaan 15, ook van Warffemius.

Gebruikte bronnen

1. Barbara Laan, Wonen in een monumentaal huis (Amsterdam, 2012).

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

De glas-in-loodramen zijn van buitengewone schoonheid door hun kleuren en vormen. Ik kom er vaak langs en besloot te vragen of ik ze van nabij mocht bekijken en fotograferen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.