Introductie

Er zijn in de loop der tijd veel interieurs verloren gegaan, maar gelukkig geldt dit niet voor veel trappenhuizen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Papaverschool (vm), Amsterdam, trappenhuis
Type object
Materiaal
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1923
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam

Achtergrond

De voormalige Papaverschool voor Gewoon Lager Onderwijs uit 1923 vormt samen met de er in 1924 rechts tegenaan gebouwde Lavendelschool voor Openbaar Gewoon Lager Onderwijs een ensemble van scholen aan de Papaverhoek in Amsterdam noord. Beide scholen zijn gebouwd in opdracht van Publieke Werken. De voorgevel, waarachter de gang schuilgaat omdat de lokalen aan de achterzijde lagen, werd op expressionistische wijze als een individueel architectonisch kunstwerk ontworpen.

Interieur

Kenmerkend voor de Papaverschool is het halfronde trappenhuis aan de straatkant. Aan de buitenkant is al te zien dat er in de ladderramen kleurig glas in lood is aangebracht. Het gaat om een regelmatig, geometrisch patroon van gekleurde vierkantjes en rechthoekjes, volledig abstract. In het trappenhuis en de gangen zien we verder tegelwanden van brede zwarte en gele banen, wat een sterk grafisch effect oplevert. De centrale gietijzeren leuning op de trap is zwart gelakt en bestaat uit twee leuningen boven elkaar met bolletjes er tussen. De basis op de begane grond is een wat merkwaardig uitgevallen combinatie van bollen en buizen.

Recente ontwikkelingen

Het pand wordt tijdelijk bewoond in afwachting van een definitieve bestemming.

Gebruikte bronnen

1. Y. Spoelstra, De geschiedenis van de scholenbouw in Amsterdam 1850-1965.
2. Y. Spoelstra, Ware schoolpaleizen, vormgeving van schoolgebouwen. In: Docplayer.nl

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Ik werd door artikelen van Yteke Spoelstra over Amsterdamse scholenbouw op dit trappenhuis attent gemaakt. Het is te hopen dat het in al zijn pracht behouden kan blijven.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.