Introductie

School voor Christelijk Lager Onderwijs naar ontwerp van Cornelis Kruyswijk.

Specificaties

Officiële of officieuze naam P. Oosterleeschool, Amsterdam - interieur
Type object
Materiaal
Ontworpen voor gebouw Oosterleeschool
Opdrachtgever(s) Vereeniging tot stichting en instandhouding van Christelijke scholen te Sloterdijk
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Kees Kuiler
Geplaatst in 1931
Huidige eigenaar

Achtergrond

De voormalige Pieter Oosterleeschool in de Amsterdamse Orteliusstraat werd in 1931 gebouwd naar ontwerp van Cornelis Krusywijk. Het gebouw is vernoemd naar de directeur van een kweekschool voor onderwijzers in Nijmegen, die diverse publicaties over onderwijs op zijn naam had staan. Voortdurend wees Pieter Oosterlee (1863-1930) op de grote waarde van de gewetensvorming bij de opvoeding.

Interieur

Het prachtige trappenhuis van deze school en de gangen zijn nog in oorspronkelijke staat. We zien geglazuurde okerkleurige wandtegels met een zwarte rand en donkerrode accenten, aan beide kanten van de trap. Een gelijkende decoratie vinden we ook in andere scholen van Kruyswijk en in de trappenhuizen van de Willem de Zwijgerkerk. Op de overlopen en op de bovenste verdieping bevinden zich glas in lood ramen met abstracte, zeer kleurige en vrolijke motieven. Hoewel de ramen niet zijn gesigneerd is de stijl onmiddellijk te herkennen als Kees Kuiler, die in meerdere gebouwen van Kruyswijk het glas in lood heeft vervaardigd. Het glas in lood wordt inmiddels beschermd door voorzetramen.

Verder zijn opvallend mooi de matte rood-grijze vloeren bij de ingang, op de overlopen en in de gangen voor de lokalen. Op deze gangen vinden we ook weer de geglazuurde tegels in gelijke kleurstelling als in het trappenhuis, ook daar waar nissen voor de jassen zijn gecreëerd. De lokalen liggen aan de achterkant, op het oosten. In de lokalen zijn nog de nissen van de oorspronkelijke kachels aanwezig, deze doen nu dienst als boekenkast.

Recente ontwikkelingen

Na vertrek van de Pieter Oosterleeschool was het pand een tijdje een ZMOK school. Vervolgens is pand tijdelijk bewoond geweest in verband met anti-kraak. Sinds begin van het schooljaar 2018/2019 is er de School of Understanding gevestigd. Deze school is opgericht in 2016 en heeft de eerste twee jaar op verschillende plekken in de stad gezeten. Het gebouw is geheel gerestaureerd en veel van de oorspronkelijke details zijn gehandhaafd.

Gebruikte bronnen

1. R. van Beekum, Cornelis Kruyswijk. Amsterdamse School architect 1884-1935, (Bussum, 2006).

Links

1. http://www.nostalgiekrant.nl/historie_van_de_pieter_oosterlee.htm
2. http://www.opdekaart.amsterdam.nl/bma/monumenten2014
3. http://020apps.nl/1850-1940/Orteliusstraat/28
4. https://sou.amsterdam/
5. https://www.schoolofunderstanding.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

In 2016 kon ik het interieur fotograferen terwijl de school het tijdelijk bewoond was (anti-kraak) in afwachting van een nieuwe bestemming. Deze is inmiddels gevonden. Met dank aan de School of Understanding voor de mogelijkheid om er in 2019 foto's te maken.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.