Introductie

Na de buitenkant, nu ook de binnenkant van dit prachtige voormalige laboratiorium!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Laboratorium voor microbiologie - interieur
Type object Interieur / ameublement
Materiaal Marmer, Smeedijzer, Beton
Ontworpen voor gebouw Laboratorium voor Microbiologie
Opdrachtgever(s) Rijks Landbouw Hooge school
Betrokken architect(en) C.J. Blaauw
Betrokken kunstenaar(s) Johan Polet
Geplaatst in 1920 - 1921
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar

Achtergrond

De geschiedenis van het Laboratorium voor Microbiologie in Wageningen en de buitenkant van het gebouw worden hier uitgebreid beschreven.

Interieur

Het aan moderne eisen van de tijd aangepaste interieur heeft behalve de ruimtelijke indeling zijn kenmerkende karakter van de Amsterdamse Schoolstijl goed behouden en toont nog vele oorspronkelijke onderdelen zoals paneeldeuren, glas in lood en een fraaie met zwart-wit betegelde vloer in de gangen en in de hal.

Het gebouw heeft twee belangrijke ingangen, aan de noordkant en de oostkant. Aan de westkant bevindt zich een deur naar de tuin. De hoofdentree ligt aan de oostkant en heeft gebeeldhouwde koppen van Johan Polet, voorstellende het Slapende Verstand, de Bezinning en de Ontwakende Natuur. De voordeur met door stijlen onderverdeelde glas-in-lood zijlichten, is gevat in een paraboolvormige boog. De ramen zijn voorzien van smeedijzeren versieringen. Achter de voordeur ligt een ruim grotachtig en paraboolvormig portaal met betonnen banken langs beide muren.

Vanuit het portaal bereikt men de hoofdgang met trappenhuis, waar links de voormalige collegezaal ligt. De trap heeft zwart marmeren treden en een zwart marmeren leuning. Onder de trap voeren een aantal treden naar beneden, naar een deur aan de westzijde, waarvan het bovenlicht van glas in lood is voorzien. De andere ingang aan de noordzijde leidt naar een kleiner en eenvoudiger trappenhuis. De beglaasde deur heeft zijlichten bestaande uit vijf glas-in-lood raampjes. Ook hier zijn de traptreden en de leuningen van zwart marmer en de vloeren zijn wit en zwart betegeld. In de westzijde zijn ramen aangebracht met 3x3 raampjes waarvan alleen de zijkanten uit glas in lood bestaan. De indeling van deze ramen is deels gelijk aan die van de westzijde van het naburige "Schip van Blaauw". Tussen beide trappenhuizen bevinden zich gangen met aan weerszijden kamers met fraaie paneeldeuren.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw is van binnen gerestaureerd en in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Laboratorium_voor_Microbiologie_(Wageningen)
2. https://www.monumenten.nl/monument/56547
3. http://www.amsterdamseschoolwageningen.nl/?page_id=3232

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Het gebouw werd al beschreven op Wendingen. Tijdens een bezoek in maart 2017 heb ik interieurfoto's kunnen maken. Reden waarom er een apart item over het interieur is aangemaakt.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.