Introductie

Veel originele elementen zijn niet meer aanwezig, maar gelukkig zijn de trapleuningen en het glas in lood er nog!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Jan Lievensschool (v.m.), Amsterdam, interieur
Type object
Materiaal
Ontworpen voor gebouw Jan Lievensschool (v.m.), Amsterdam
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Ad Grimmon
Geplaatst in 1920
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam

Achtergrond

Voor deze "Jan Lievensschool" voor gewoon lager onderwijs GLO met twee verdiepingen paste de Dienst der Publieke Werken een strakke variant van de Amsterdamse School toe. Het is een van de eerste dubbelscholen, met twee trappenhuizen. Aan de ene zijde lokalen voor de jongens en de andere kant voor meisjes. In het midden een gedeelde gymzaal. Het ontwerp is mogelijk toe te schrijven aan Nico Lansdorp vanwege stijlovereenkomsten met andere scholen. Het exterieur wordt hier belicht.

Interieur

Er zijn tegenwoordig weinig oorspronkelijke elementen meer in het interieur aanwezig, met uitzondering van de beide trappenhuizen. Vermoedelijk zijn deze zoals gebruikelijk tot borsthoogte betegeld geweest, maar vandaag de dag rest daar niets meer van. Wel resten de smeedijzeren leuningen en glas in lood, waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan Ad Grimmon. Het glas in lood is bijna traditioneel te noemen met een bloemetje in het midden. De blauw geschilderde leuningen zijn zeer speels en hebben vormen die hier en daar aan zwanenhalzen doen denken. Vooral de basis op de begane grond is bijzonder. De leuningen vertonen veel overeenkomsten met de leuningen die Grimmon ontwierp voor de school aan de Cornelis Krusemanstraat. Alleen daar zijn ze rood en gaat het meer om slangetjes of wormpjes. In die school is ook nog de oorspronkelijke betegeling aanwezig en heeft Grimmon veel kleuriger en abstracter glas in lood ontworpen.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw is tussen 2008 en 2010 door VDVDP Architecten volledig heringericht ten behoeve van de huisvesting van een multifunctionele accommodatie.

Gebruikte bronnen

1. Pim van Schaik, Publieke Werken. Hoeksteen van de Amsterdamse School, 1915-1935 (Uitgeverij Stokerkade 2018).

Links

1. http://adgrimmon.nl/monografie/gemeentelijk-architect-interieur/

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Hoewel veel van de inrichting van deze school verloren is gegaan, zijn de trappenhuizen zeer de moeite waard. Een mooi voorbeeld van het werk van Ad Grimmon. Ik dank de gebruikers van het gebouw dat ik binnen foto's mocht maken.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.