Introductie

De trappenhuizen van een van de hoogtepunten van de Amsterdamse School zijn (gelukkig!) opvallend intact gebleven.

Specificaties

Officiële of officieuze naam De Dageraad trappenhuizen
Type object
Materiaal
Opdrachtgever(s) AWV De Dageraad
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1923
Huidige eigenaar De Alliantie

Achtergrond

In 1917 werd door de Amsterdamse Gemeenteraad Berlage's ontwerp voor Plan Zuid aangenomen. In het oorspronkelijke plan was op de plek waar nu de Coöperatiebuurt ligt een academisch ziekenhuis ingetekend, maar toen bleek dat het ziekenhuis een andere locatie prefereerde, werd het gebied aangewezen voor volkswoningbouw. In 1918 kregen enkele jonge woningbouwverenigingen grond aangewezen om hier woningen te bouwen. Eén van de betrokken verenigingen was De Dageraad, die een jaar eerder door de arbeiderscoöperatie met dezelfde naam was opgericht. De Dageraad gaf aan Michel de Klerk de opdracht om twee woonblokken en twee pleinen te ontwerpen, met in het midden de P.L. Takstraat. De Klerk deelde zijn opdracht met Piet Kramer. De blokken werden ontworpen tussen 1918 en 1920, maar door stakingen en moeilijkheden bij de kredietverstrekking kwamen de bouwwerken pas in 1923 gereed.

Exterieur

In zijn bijdrage over De Dageraad (oorspronkelijk plan) op Wendingen schrijft Theo Wesselink dat het interieur van het complex, zoals bij de meeste sociale woningbouwcomplexen, dusdanig is aangepast dat er niets of nauwelijks iets meer is overgebleven. Dit geldt vooral voor de woningen. Bij het complex zijn echter de trappenhuizen zo goed als intact gebleven en met een renovatie in de jaren '80 teruggebracht in de oorspronkelijke kleuren: blauw (stootborden) of groen (leuningen) met oker (muren), met zwarte details, bijvoorbeeld als een accent op de leuning.

Gebruikte bronnen

1. Aan weerszijden van de Pieter Lodewijk Takstraat ontrollen zich de gevels van het complex De Dageraad. De Dageraad, 2005
2. Ton Heijdra, Alice Roegholt, De Dageraad (Museum Het Schip, 2017).

Links

1. https://www.hetschip.nl/over-het-museum/locaties/de-dageraad

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Het viel mij op dat er nog geen bijdrage op Wendingen aan deze kleurige trappenhuizen was gewijd. Een aantal van mijn foto's hebben hun weg gevonden naar de bijzondere publicatie over De Dageraad uit 2017, een uitgave van Museum Het Schip.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.