Introductie

Zoals Paul Paris reeds schreef over dit complex van J.F. Staal: aan de J.M. Coenenstraat “overheerst de strakke lijn. Ramen liggen in lange horizontale lijnen slechts onderbroken door de vensters van de trappenhuizen. Glas in lood zal je hier tevergeefs zoeken. (…) In de Ruloffstraat en Bronckhorstraat overheersen veel meer de elementen van de Amsterdamse School: plastische gevelvlakken, ramen met glas in lood, decoratief houtwerk.” De trappenhuizen aan de Bronckhorststraat zijn hier een prachtig voorbeeld van.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Bronckhorststraat - trappenhuizen
Type object
Materiaal
Opdrachtgever(s) ACW Samenwerking
Betrokken architect(en) Jan Frederik Staal
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1919
Huidige eigenaar ACW Samenwerking

Achtergrond

Elders op deze site heeft Paul Paris het uit 1919-1924 daterende blok naar ontwerp van J.F. Staal, dat zich uitstrekt vanuit de J.M. Coenenstraat via de B. Ruloffsstraat naar de Bronckhorststraat, al uitgebreid beschreven. Net als de andere zijden, is de uitgesproken Amsterdamse Schoolgevel aan de Bronckhorststraat mooi bewaard, prachtig gerestaureerd en wordt deze heel goed onderhouden. De opdrachtgever van destijds, ACW Samenwerking, is nog altijd de eigenaar.

Interieur

Hans Willem Bakx beschrijft in zijn biografie van J.F. Staal dat de woningen aan de Bronckhorststraat en Ruloffsstraat kleiner en soberder waren dan de woningen aan de J.M. Coenenstraat. Toch is dat niet meteen af te lezen aan de trappenhuizen, die zeker niet sober genoemd kunnen worden. Het interieur ervan is grotendeels ongewijzigd sinds de jaren 20.

De trappenhuizen zijn uitgemetseld in een halve ovaal. Van voren blind maar opzij met gele laddervensters die de ronding van de gevel volgen. Het glas in lood is ook van buiten goed zichtbaar. De wanden zijn bekleed met enigszins gemarmerde tegels met een geel/roze/oranje tint (elke tegel is verschillend) boven een zwarte plint, eveneens van tegels. Daarboven een brede geverfde grijze band. De rest van de muren is gebroken wit. Leuningen en spijlen van de trappen zijn weliswaar van traditioneel gelakt hout, maar hebben een creatief vormgegeven ijzeren verbinding met elkaar. De zijkant van de traptreden is rood. Er ligt een terrazzovloer op de overlopen met een fraaie donkere bies. De glas-in-loodramen lopen half rond en bestaan uit kleinere raampjes, waarvan sommige open kunnen. Wat aantal betreft zijn er twee variaties: drie of acht boven elkaar. Het glas in lood heeft een paar heldere kleuren waarin geel en groen overheersen. Het motief is geheel abstract.

Recente ontwikkelingen

Het complex is gerenoveerd in 1986.

Gebruikte bronnen

1. Hans Willem Bakx, Jan Frederik Staal 1879-1940 (Rotterdam, 2015).

Links

1. http://www.samenwerking.org/over_samenwerking/historie/de_eerste_bouw.aspx

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Het is de droom van iedere architectuurfotograaf: achter de façade kijken en foto's maken in niet openbare interieurs waarvan je hooguit foto's hebt kunnen zien. Bij het zien van de gevel droom je weg en denk je: "Als ik dáár eens binnen kon kijken!"

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.