Introductie

Een machtig gebouw. Iedereen die wel eens fietst in deze contreien kent het. Nooit geweten dat...

Specificaties

Officiële of officieuze naam Zwembad en snoepwinkel (vm), Weesp
Adres(sen) Utrechtseweg 17
Postcode(s) 1381 GR
Plaats (provincie) Weesp (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Weesp
Oorspronkelijke functie Zwembad
Betrokken architect(en) Kors Breijer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1937 - 1937
Huidige eigenaar Roeiclub Weesp
Huidige functie Clubhuis / Kantine
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 512878, 512879, 512880

Achtergrond

Het hoofdpand werd gebouwd als toegangsgebouw van een zwembad in de Vecht. Het kreeg twee vleugels: één voor de jongens en één voor de meisjes. Boven het zwembad woonde de badmeester en daaronder waren de kleedkamers. Vanaf vlotten kon men het water in. Het water is naar verluidt heel zacht omdat het rechtstreeks vanuit de Loosdrechtse plassen komt, waar het heel schoon is. De zwembadfunctie is echter rond 1970 opgeheven. De rivier was teveel vervuild geraakt omdat er toen veel wasserijen actief waren. Ongeveer 40 jaar geleden is het pand vergeven aan een vriendenclub die er een roeivereniging van wilde maken. Het werd direct aangepast aan de behoefte van de roeiclub. Zo werd in de voormalige kleedhokjes een deel van de vloot opgeslagen. Aan de waterzijde is eveneens in 1937 een snoepwinkel gebouwd in vergelijkbare stijl, die ook van rijkswege beschermd is.

Het hoofdgebouw is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het voormalige gemeentelijke zwembadcomplex te Weesp en als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van sportarchitectuur uit de jaren '30 van de 20ste eeuw in expressionistische bouwtrant. De voormalige snoepwinkel is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het voormalige gemeentelijke zwembadcomplex te Weesp. Eigenschappen

Exterieur

Het pand ligt op een smalle strook grond tussen de weg en de rivier de Vecht. De lengterichting van het pand loopt vrijwel evenwijdig aan de Utrechtseweg. Het symmetrisch opgebouwde hoofdgebouw heeft een licht geknikt grondplan, bestaande uit een breder middendeel, geflankeerd door smallere vleugels. De hoofdentree bevindt zich op de symmetrieas, die tevens het knikpunt voor de plattegrond vormt.

Het pand heeft een middenpartij ter hoogte van twee bouwlagen, de vleugels hebben een hoogte van één bouwlaag. Het pand wordt afgesloten door een houten dakoverstek en een hoog glooiend rieten schilddak dat golvend over middenpartij en vleugels is gelegd. Op de nok zijn rood gesmoorde rietvorsten aangebracht. Op de centrale nokhoek staat een rechthoekige bakstenen schoorsteen. Het pand is opgetrokken in brede horizontale gepotdekselde delen boven een betonnen voeting.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (ZW) aan de weg heeft zowel op de begane grond als op de eerste verdieping lange lintvensters met houten kozijnen, waarbij de vensters op de begane grond een geringe hoogte hebben en als bovenlichten doorlopen in de vleugels aan weerszijden van de entree. De nadruk ligt op de uitzwenkende middenas die op de begane grond en in het dakschild verbijzonderd is. Op de begane grond bevindt zich aan weerszijden van de middenas een houten paneeldeur met glaspanelen en roedenverdeling. In het dak is op de middenas een halfrond-gesloten dakkapel met halfrond venster aangebracht.

De rechterzijgevel (ZO) heeft een hooggeplaatst rechthoekig bovenlicht onder de dakrand. Ook bij de symmetrisch ingedeelde achtergevel (NO) aan het water ligt de nadruk op de - eveneens uitzwenkende - middenas van de middenpartij: op de begane grond bevindt zich een zelfde entree als in de voorgevel, ditmaal echter geplaatst in een portaal met zijlichten in de zijwanden en afgesloten door een plat dak. Aan weerszijden van de entree bevinden zich geveldelen ter breedte van vijf rechthoekige staande laddervensters met vierruits-roedenverdeling. Op de eerste verdieping van de middenpartij bevindt zich een vensterreeks van zes gekoppelde rechthoekige houten vensters (drie aan weerszijden van de middenas). In het dak is op de middenas een dakkapel aangebracht als in de voorgevel. De zijvleugels zijn voorzien van een (niet oorspronkelijke) houten borstwering met daarboven een (niet oorspronkelijke) vensterreeks van acht gekoppelde houten vensters. De linkerzijgevel (NW) is identiek aan de rechterzijgevel.

Aan de waterzijde staat een voormalige snoepwinkel, voorheen ook wel de 'Toko' genaamd, ook uit 1937. Het kleine bijgebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een rieten schilddak met rietvorsten op de nok. De noklijn staat loodrecht op de Utrechtse weg. Het bijgebouw is opgetrokken in gerabatte houten delen boven een betonnen voeting.

Interieur

De inhoud is geheel gestript, er resteren geen originele details meer behalve de oorspronkelijke houten kapconstructie en op de eerste verdieping nog enkele paneeldeuren.

Links

1. https://cultureelerfgoed.nl/monumenten/512878
2. https://cultureelerfgoed.nl/monumenten/512879
3. https://cultureelerfgoed.nl/monumenten/512880
4. https://roeien.nl/2017/02/28/de-mooiste-vereniging-roeivereniging-weesp/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Bijzonder aan dit gebouw is, dat het niet alleen zelf een Rijksmonument is, het geldt ook voor de voormalige snoepwinkel achter de voorgevel.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

geplaatst door Tineke van der Eijk-Breijer op 27 juni 2019 om 10:49:

Dit zwembad is ontworpen door mijn opa Kors Breijer. Ik ben zelf in Weesp geboren en heb in dit zwembad mijn diploma's A en B behaald. Mijn opa heeft o.a. bij de architect Jan Wils gewerkt ten tijde van de bouw van het Olympisch Stadion. Daarna is hij ruim 29 jaar in Weesp werkzaam geweest.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.