Introductie

Hervormde school naar ontwerp van de hervormde architect Gustaaf Adolf Roobol.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Zuiderschool (v.m.), Geulstraat Amsterdam
Adres(sen) Geulstraat 9
Postcode(s) 1078 KW
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) G.A. Roobol
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930 - 1930
Huidige eigenaar Gemeente overig
Huidige functie Hoger Onderwijsgebouw
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

De door Roobol ontworpen Zuiderschool was de eerste Nederlands Hervormde School in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Het interieur behoort tot de kleurrijkste en gaafste behouden interieurs van Amsterdamse schoolgebouwen uit de jaren dertig. Als gemeenteschool viel de school op door zijn luxe interieuruitvoering en faciliteiten, zoals de handenarbeidzolder. Het is één van de meest verfijnde en fraaiste gebouwen van architect Roobol en functioneert nog steeds als school, momenteel de ROC TOP.

Exterieur

De gevel aan de Geulstraat ligt op het noorden en is tamelijk gesloten, zij het een stuk minder gesloten dan Roobols gevel van de school aan de Floris Versterstraat 11 in Amsterdam west, die Roobol een jaar later zou bouwen (beschreven op deze site). Aan deze noordzijde liggen de ingang en de gangen. De lokalen liggen aan de zuidzijde en ook het trappenhuis is op het zuiden georiënteerd. Het is een tamelijk geometrische bakstenen gevel met zwarte stalen kozijnen. Op de balustrade die voor het gebouw loopt ligt een zware gietijzeren leuning met op regelmatige afstand van elkaar een stoere versiering. Is de gevel nog Amsterdamse School? Het is overgangsarchitectuur, waarin traditionele elementen en functionalisme zijn verweven. We zijn een heel stuk verwijderd van de Amsterdamse School zoals die vrijwel gelijktijdig vorm kreeg in het imposante scholencomplex aan de Dintelstraat, tegenover deze school van Roobol.

Interieur

Het trappenhuis heeft erg mooi geometrisch glas in lood (blokjes in rood en blauw). Opvallend in het gebouw zijn voorts de gele dertiger jaren tegels op de wanden van het trappenhuis en de overlopen met een plint van fel donkerblauw. De overgang naar de gestuucte wand wordt gevormd door een sierrand van kleine tegeltjes in diverse tinten. Zeer bijzonder zijn de golvende blauwe gietijzeren linten die als langgerekte diertjes over de balustrades klimmen en dalen, met geabstraheerde dierenkopjes (eekhoorns?) en staartjes. Heel speels voor een lagere school. Ook hier kan de vraag naar de Amsterdamse School gesteld worden. Behoort dit prachtige twintiger jaren interieur nog tot de Amsterdamse School? Goed beschouwd niet.

Gebruikte bronnen

1. Gemeentelijk Monumenten Project 2008 - 2014.
2. Yke Spoelstra, 'Ware schoolpaleizen: vormgeving van schoolgebouwen'. In: Holland, Historisch Tijdschrift (Historische Vereniging Holland 2005).

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Geulstraat/9

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ondanks het intensieve gebruik een gaaf bewaard schoolgebouw met prachtig trappenhuis. Terecht een gemeentelijk monument.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

geplaatst door Annemarieke Verheij op 28 januari 2016 om 20:47:

Menig school is toch nog een juweeltje aan de binnenkant. Wat een geluk dat het bewaard is gebleven !

geplaatst door Jos Wiersema op 1 oktober 2019 om 15:32:

Ik heb de lagere schoolperiode op deze school meegemaakt van 1956 t/m 1963. De school is van wonderbaarlijke schoonheid die ik al kind al waardeerde. Ik vond het een gezellige school. De lamp in de hal maakte de grootste indruk op me. Het had iets geheimzinnigs.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.