Introductie

Complex herenhuizen naar ontwerp van G.J. Rutgers.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Zuiderkwartiercomplex west
Adres(sen) Reijnier Vinkeleskade 72-82, Hacquartstraat 19-27
Postcode(s) 1071 SZ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever diverse opdrachtgevers
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Gerrit Jan Rutgers
Andere betrokken kunstenaars Theo Vos
Aanvang en oplevering 1923 - 1925
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 506018

Achtergrond

Westelijk gelegen deel van een op een vliegervormig terrein tot stand gekomen complex bakstenen herenhuizen. Het terrein ligt op de hoek van Reijnier Vinkeleskade, Hacquartstraat en Cornelis Schuytstraat in Amsterdam en is tussen 1923 en 1925 tot stand gekomen naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van G.J. Rutgers. De opdracht ging uit van de NV Zuiderkwartier (Hacquartstraat 19-19A, 1924), G. Kroese (Hacquartstraat 21-23, 1924; Reijnier Vinkeleskade 77-79, 1923-1924), J.H. Werner jr., directeur van de NV 'Holland' (Hacquartstraat 25-27 en Reijnier Vinkeleskade 81-82, 1923-1924), G.J. Rutgers (Reijnier Vinkeleskade 80, 1923-1924) en J. Warners (Reijnier Vinkeleskade 72-76, 1923- 1925).

Exterieur

Ondanks de verschillende opdrachtgevers vertoont dit complex van rode baksteen afgewisseld met natuursteen op alle delen een grote eenheid in vormgeving. Er is sprake van kubistische en ronde bouwvolumes van verschillende hoogte over maximaal drie bouwlagen. Alle daken zijn plat. We zien eikenhouten voordeuren in portieken, glas-in-loodramen van verschillende afmetingen, siermetselwerk, halfronde en driehoekige erkers, bijzonder vormgegeven huisnummers en brievenbussen. Er zijn verschillende balkons, inpandig als een soort loggia of juist rond uit de gevel stekend.

Een aantal elementen verdienen bijzondere aandacht. Allereerst de beeldhouwwerken van Theo Vos op alle gevels, soms in meervoud aangebracht. Bekend en vaak afgebeeld zijn de aap en de gier aan de kade nummer 82, herhaald aan de andere kant in de Hacquartstraat. Verder zijn er mannen- en vrouwenhoofden te zien, ankers, evenals bloem- en plantmotieven. Nummer 72 (kade) heeft een natuurstenen luifel die om de hoek doorloopt met daaronder reliëfs van een vrouw met een kameleon op haar arm en precies op de hoek een vrouw met een kindje in haar armen. Een gelijkend beeld van een vrouw met kindje van de hand van Theo Vos vinden we boven een portiek aan de nabijgelegen Cornelis Krusemanstraat 4-8a, een blokje van Dick Greiner.

Van alle huizen springt de prominent gelegen hoekwoning met ronde volumes aan de licht aflopende Reijnier Vinkeleskade 82 het meest in het oog. Ook nummer 80 is bijzonder. Het gaat om een rechthoekig herenhuis met op de eerste verdieping twee naast elkaar geplaatste grote vensters met zijlichten (aan de muurzijde voorzien van glas in lood) boven een licht uitkragende houten lijst. De muurdam tussen deze twee vensters is opgevuld met natuurstenen reliëfwerk van een man en een vrouw. Op de tweede verdieping zijn negen smalle verticale vensters van elkaar gescheiden door natuurstenen pilasters.

Interieur

Zoals gemeld is sprake van glas-in-loodramen en -raampjes in het hele complex. Ik ben foto's tegengekomen van het interieur van nummer 82 (kade). Hier is veel donker hout gebruikt (onder meer lambriseringen en houten balken) en het huis heeft hierdoor een voorname uitstraling, maar de stijl is eerder klassiek dan Amsterdamse School te noemen. Foto's van andere interieurs op Funda laten zien dat er veel is gemoderniseerd.

Recente ontwikkelingen

Het complex wordt zeer goed onderhouden en ziet er mooi uit, hoewel bij herstelwerkzaamheden nogal eens bakstenen met een afwijkende kleur of structuur worden gebruikt. Opmerkelijk is wel dat in de driehoekige erker op nr. 72 kunststof kozijnen zijn toegepast, een monument onwaardig.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/44884

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Samen met zijn villa's aan de Churchill-laan 223 en de Haringvlietstraat misschien het mooiste complex herenhuizen van Rutgers, vol van prachtige details.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.