Introductie

Een zeldzaamheid: twee panden die zo'n harmonieus geheel vormen. Zeker vanuit de wetenschap dat ze door twee verschillende architecten zijn gebouwd. Dit pand (nr. 11) is van de hand van architect B. Schuitemaker, terwijl het naastgelegen pand (nr. 10) gebouwd is door de architect P.A. Withaar.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woonhuis/werkplaats, Meppel
Adres(sen) Meester Harm Smeengekade 11
Postcode(s) 7941 XX
Plaats (provincie) Meppel (Drenthe)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Atelierwoning
Betrokken architect(en) B. Schuitemaker
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929 - 1929
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 509325

Achtergrond

Zeilmaker Wouda liet een huis met bijbehorende werkplaats bouwen. Er werd, net als bij het buurhuis, gekozen voor een ontwerp in Amsterdamse Schoolstijl.

Exterieur

Net als het buurhuis heeft de tweede bouwlaag een vrijwel verticaal pannendak, dat oorspronkelijk op alle hoeken was voorzien van een loden krul. In de loop van de tijd is het lood deels verdwenen en vervangen door verticaal gemonteerde vorstpannen. Op de hoek aan de straatzijde is een rond bakstenen erkertje gemetseld. Bijzonder is het voegwerk, waarbij de staande voegen veel dikker zijn aangezet dan de horizontale.

Interieur

Her en der zijn originele details nog bewaard gebleven. Voorbeelden zijn: de deuren en de ramen in de schuur/werkplaats.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/509326/woonhuiswerkplaats++bijschuur++zeilmakerij160wouda/meppel/
2. http://rijksmonumenten.nl/monument/509325/woonhuiswerkplaats++zeilmakerij160wouda/meppel/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een schitterend pand, waarin nu een woning met kapsalon is gevestigd. Zeer de moeite waard, zeker in combinatie met het buurhuis, dat eveneens in Amsterdamse Schoolstijl is opgetrokken.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.