Introductie

Eigen woning en kantoor van architect Jacques Hurks in Roosendaal.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woonhuis-Architectenbureau, Ludwigstraat 2, Roosendaal
Adres(sen) Ludwigstraat 2
Postcode(s) 4701 NG
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Jacques Hurks
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars n.v.t.
Aanvang en oplevering 1926 - 1929
Huidige eigenaar Architect Hugo Groenewegen, tevens voorzitter Hurks Genootschap
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517269

Achtergrond

Het woonhuis met kantoor heeft architect Jacques Hurks voor zichzelf ontworpen. Met de 2e wereldoorlog is de familie Hurks er letterlijk uitgebombardeerd, waardoor de angst zo diep zat, dat ze een eind verder van het station zijn gaan wonen (Vughtstraat).

Exterieur

Drielaagse bouwmassa op een rechthoekige plattegrond onder samengesteld parabooldak. Tegen de linkerhoek staat een kleine uitbouw waarboven het dak uitwaaiert. De rechterhoek is van een erker met afgeschuinde zijden voorzien, waarboven een balkon met bakstenen borstwering. De schuine zijden hebben een zaagtandmotief in het metselwerk. Het midden van de gevel is hoger opgemetseld. Op de begane grond bevindt zich de ingangspartij, bestaande uit een portiek met paraboolboog waarin een houten deur met glas-in-lood-zijlichten, erboven een groot glas-in-lood-raam met uitstekende horizontale houten roeden, dat de plaats van het trappenhuis aangeeft. De korte gevel aan de Stationsstraat heeft een topgevel. Op de begane grond bevindt zich een puntig uitstekende erker waarboven een balkon met openslaande deuren, ervoor is een bakstenen borstwering gemaakt. In de top is een klein raam zichtbaar. De achtergevel is éénlaags, het dak loopt hier verder door.

Interieur

Glas-in-lood-ramen, donker schilderwerk, tegelwerk, trap afwerking, schuifdeuren waartussen ingebouwde (boeken)kasten, aftimmering plafonds. Sierlijsten om de deuren.

Recente ontwikkelingen

Het pand is gerestaureerd in 2003-2004.

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagroosendaalludwigstraat002.htm
2. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/uitleg/ludwigstraat002KICH.htm
3. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/ludwigstraat002_T.pdf
4. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/ludwigstraat002_D.pdf
5. https://www.monumenten.nl/monument/52845

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Door plaatsing bij het begin van de Ludwigstraat wordt je blik gevangen door de bijzondere verschijningsvormen van de woningen en wordt je de straat ingetrokken. De vele Hurks panden in de straat geven het gevoel dat je in de "Hurksstraat" bent.

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.