Introductie

"In mijn eigen huis ben ik op speelse wijze met plasticiteit omgesprongen," aldus Piet de Vries, architect.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woonhuis en atelier Piet de Vries
Adres(sen) Druifstreek 63
Postcode(s) 8911 LH
Plaats (provincie) Leeuwarden (Friesland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Piet de Vries
Oorspronkelijke functie Atelierwoning
Betrokken architect(en) Piet de Vries
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1932 - 1932
Huidige eigenaar Stichting Piet de Vries
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 516444

Achtergrond

In de gesloten gevelwand met voornamelijk oude panden staat het in 1932 ontworpen woonhuis met atelier van architect Piet de Vries als een moderne verrassing. Het past niet echt in het karakter van de straat, maar heeft zoveel autonome kwaliteit dat het er een hoogtepunt vormt. Deze architect heeft na de beginselen van de bouwkunde te hebben ontvangen aan de Leeuwarder MTS zich verder bekwaamd in Amsterdam bij bureaus die het Expressionisme van de Amsterdamse School voorstonden, laatstelijk bij Harry Elte (en Mastenbroek). Deze architect bouwde in die tijd voor zichzelf een woning aan de Stadionweg. Piet de Vries heeft zijn leermeester met de woning aan de Druifstreek door een sterkere compositie van de voorgevel met verve verslagen.

Exterieur

De Vries vertelde in 1980 op 83-jarige leeftijd “In mijn eigen huis ben ik op speelse wijze met plasticiteit omgesprongen. Wel verticale accenten, maar op een heel andere manier: minder strak. Het balkon springt er even uit, de schoorsteen vormt het verticale element. Dit wordt in evenwicht gebracht door de ronding van het balkon en door de horizontale vlakken onder en boven de vensters. Deze raampartijen vormen ook horizontale accenten. Om de plastische werking zijn het terras op de derde verdieping en de werketage op de begane grond teruggelegd. In het laatste geval wilde ik de beslotenheid van het kantoor benadrukken Om die beslotenheid van het kantoor verder aan te geven heb ik in het venster van deze ruimte een kleinere roedeverdeling aangebracht. Om de scheiding tussen woon- en werkruimte te benadrukken heeft elk een aparte ingang”.

Achter de stoepmuur varieerde Piet de Vries de gevelopbouw van rechthoekige volumes op twee plaatsen met afgeronde vormen. De ingang van de bovenwoning heeft de vorm van een ondiepe, overwelfde portiek. Op de verdieping kreeg een licht inspringend balkon voor het gevelbrede salonvenster aan de andere zijde een ver vooruitspringend kanselachtig balkongedeelte. Alle drie bouwlagen zijn geopend met een brede glasstrook die verschillend zijn ingevuld. Beneden ligt deze iets terug, voorzien van een kleine roedeverdeling. Zoals de architect al zei: voor de beslotenheid van de werkplek. Op de woonverdieping zit een brede, vrijwel ongeleide raamstrook met een glasdeur naar het balkon en op de slaapverdieping is achter een flinke balkonborstwering een brede pui van staande vensters geplaatst. Aan de rechterkant wordt het metselwerk als een pyloon voortgezet tot een hoge schoorsteen, waarmee de zigzag-expressie van portiek, balkon en schoorsteen wordt voltooid. Op verzoek van de schoonheidscommissie koos hij voor de gevel een donkerrode baksteen in plaats van geel, zoals blijkt uit de oorspronkelijke bouwtekeningen. De bakstenen zijn zorgvuldig gemetseld met verdiepte lintvoegen. Een markant pand in een levendige maar toch beheerste Amsterdamse School-stijl.

Interieur

De interieurs zijn deels nog in originele staat: onder meer de hallen en het trappenhuis met lambrizeringen, de indeling en betimmeringen van de slaapkamers op de derde laag, de indeling van de werkruimten op de begane grond, doch daarbij is het achtervertrek geheel met schroten betimmerd, vermoedelijk in de jaren-zestig gelijk verricht met de toen verbouwde achterbouw. Bijzondere details zijn onder meer de art déco glas-in-lood vensters in de hal van de woning, tussen de tussenhal en het achterste werkvertrek en op de derde laag als licht voor het daar gelegen toilet, alsmede de in verschillende vertrekken nog aanwezige kasten en betimmeringen. Niet alle deuren hebben meer het originele sluitwerk.

Recente ontwikkelingen

Het geheel is in eigendom bij de stichting Piet de Vries en is in 1999 door de stichting geheel gerenoveerd. De stichting heeft het doel het in stand houden van het gebouw aan de Druifstreek 63 en het zo mogelijk te bestemmen voor gebruik door culturele organisaties, in het bijzonder en bij voorkeur van die op het gebied van de bouwkunst.

Gebruikte bronnen

1. Peter Karstkarel, Sierlijk Bouwen (Friese Pers Boekerij. 2011).

Links

1. http://www.stichtingpietdevries.nl
2. http://www.debedrijfsmakelaar.nl/Kantoorruimte_huren/Leeuwarden/Kantoorruimte,_Druifstreek_Leeuwarden---281087/beschrijving
3. http://rijksmonumenten.nl/monument/516444/werk-woonhuis/leeuwarden/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het pand valt enigszins uit de toon bij de andere panden in de straat, maar misstaat niet. Het uiterlijk roept direct de gelijkenis op met de woning die Harry Elte voor zichzelf heeft ontworpen en dat is ook niet zo vreemd, omdat Piet de Vries enige tijd op het bureau van Elte heeft gewerkt. Persoonlijk vind ik de woning van De Vries met zijn ronde vormen net even sprekender.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.