Introductie

Het architectenduo dat later verantwoordelijk was voor een van de spraakmakendste kerkgebouwen in Maastricht, ontwierpen dit gebouw met een dubbele functie.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woonhuis-atelier van glazenier J.Rosier (v.m.), Maastricht
Adres(sen) Lyonnetstraat 12
Postcode(s) 6221 AP
Plaats (provincie) Maastricht (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever J. Rosier
Oorspronkelijke functie Atelier / Werkplaats
Betrokken architect(en) Jos Ritzen, Alphons Boosten
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921 - 1921
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 506669

Achtergrond

Deze woning ligt in de wijk Wijck van Maastricht en is gebouwd door het bekende duo Jos. Ritzen en Alphons Boosten, wiens bekendste en wellicht ook beruchtste bouwwerk de Heilig Hart van Jezuskerk is in dezelfde stad.

Exterieur

De atelierruimte bevond zich op de begane grond, daarboven zijn twee woonlagen, met als afsluiting een plat dak met daaronder nog een breed balkon. De poort in het midden van de gevel is recentelijk geplaatst. Opvallend zijn de twee uitstulpende erkers, welke in de derde bouwlaag in balkons overgaan. De balustrades van de balkons zijn met een keramische gevellijst verbonden, deze doorbreekt enigszins de verticale geleding van dit gebouw. Aan de basis van de erkers decoratieve bloembakken.

Na het glazeniersbedrijf was er nog een smid gevestigd, thans heeft het alleen nog een woonfunctie. De rechter toegangsdeur was voor het atelier, oorspronkelijk was dit een paneeldeur. De expressieve vormgeving (ook in kleur), de uitstulpende hoekige erkers en de plantenbakken plaatsen dit gebouw onmiskenbaar in de traditie van de Amsterdamse School.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/45152

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Geen speciale band, maar als architectuurfotograaf interesse in architectuur tussen 1910 en 1940, in het bijzonder de Amsterdamse School.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.