Introductie

Michel de Klerks eerste gebouwde ontwerp is gered van de sloop!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woonhuis, Uithoorn
Adres(sen) Thamerlaan 14
Postcode(s) 1421 XX
Plaats (provincie) Uithoorn (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever, Onbekend.
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Michel de Klerk
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1910 - 1911
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

In het boek over Michel de Klerk van de hand van onder meer Manfred Bock is te lezen dat over de opdrachtgever van dit project op een (destijds) nieuwbouwterrein niets bekend is. Er bestaan twee varianten van het huis. Slechts van de gerealiseerde versie zijn alle ontwerptekeningen van de gevels, de plattegronden en de doorsnede aanwezig. Zij worden in het Nieuwe Instituut in Rotterdam bewaard. De niet-gebouwde variant verschilt onder meer in plattegrond, gevel en kappartij.

Exterieur

Het pand is klein en meet 8,80x8,60 meter. De Bock wijst op de rechte inspringende hoek in de voorgevel, op het punt waar de schoorsteen zich bevindt en de raampartijen die in de ervoor liggende hoek van de gevel zijn geplaatst. Volgens hem was dit destijds een noviteit in de Nederlandse architectuur en houdt dit mogelijk verband met de positie van het huis aan het begin van een strook bebouwing.

Het ontwerp voor dit woonhuis is niet helemaal naar de wens van De Klerk uitgevoerd. Zo is er alleen met de strekkant van de bakstenen gemetseld, hetgeen een saaie gevel geeft. De Klerk heeft op tekening aangegeven dat hij dit in een kettingverband wilde dus 2 strek 1 kop. Bijzonder is dat zijn tekening al in 1913 werd afgedrukt in een leerboek voor metselaars. Het getekende verband is een lastig verband om te metselen. En helaas hier niet uitgevoerd. Dit metselverband is wel te zien bij Het Schip!! Leuk is wel de omkisting van de dakgoot en de speelse luifel. En natuurlijk de a-symmetrische vorm van het woonhuis. Door de inspring is er een extra raam aan de zijkant van de uitspring mogelijk geworden.

Interieur

De oorspronkelijke indeling was sober met op de begane grond een hal, keuken, woon- en zitkamer. Op de eerste verdieping bevinden zich een ouder- en kinderslaapkamer, een badkamer, een bodekamer (dat wel!) en een logeerkamer.

Recente ontwikkelingen

Het pand stond in 2011 te koop. In augustus 2016, zo is te zien op de foto van Annemarieke Verheij, waren de ramen dichtgespijkerd. Een triest gezicht in de Thamerlaan. In 2018 werd het terrein te koop aangeboden op Funda. Sloop dreigde, dus vroeg Erfgoedvereniging Heemschut daarom met spoed een monumentenstatus aan bij de gemeente Uithoorn. Ook Museum Het Schip heeft zich middels deze brief hard gemaakt voor behoud van het unieke huis.

Begin 2019 werd bekend dat Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende monumentenorganisatie, met steun van de BankGiro Loterij het bijzondere woonhuis heeft aangekocht en daarmee behouden voor de toekomst.

Gebruikte bronnen

1. Manfred Bock, Sigrid Johannisse, Vladimir Stissi, Michel de Klerk, bouwmeester en tekenaar van de Amsterdamse School (NAi Rotterdam 1997), pp. 163-164.

Links

1. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail/61427032-7216-5e57-9c22-346322d9a231
2. http://uithoorn.de.miljoenhuizen.nl/details/propnl/1364829/Thamerlaan-14-Uithoorn
3. https://www.funda.nl/koop/uithoorn/bouwgrond-40579684-thamerlaan-14/
4. https://www.heemschut.nl/nieuws/actueel/bericht/?bericht=575
5. https://www.heemschut.nl/nieuws/actueel/bericht/succes-woonhuis-michel-de-klerk-gered-van-sloop

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Betrokken bij de realisering van Museum Het Schip.

Ingezonden door: alice roegholt

alice roegholt

Reacties

geplaatst door Annemarieke Verheij op 12 augustus 2016 om 16:04:

augustus 2016 : De eerste door De Klerk ontworpen en gerealiseerde woning is niet meer. Althans, het is op sterven na dood. Een foto van dit treurige geheel heb ik toegevoegd.

geplaatst door Marcel Westhoff op 21 juli 2018 om 10:56:

2018: Het mag dus blijkbaar gesloopt worden... :( https://www.funda.nl/koop/uithoorn/bouwgrond-40579684-thamerlaan-14/

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 3 augustus 2018 om 09:55:

Efgoedverening Heemschut heeft met spoed een monumentenstatus aangevraagd! https://www.heemschut.nl/nieuws/actueel/bericht/?bericht=575

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.