Introductie

De gedraaide flanken van dit symmetrische woonblokje voegen zich prachtig naar de stedelijke omgeving.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woonblok Westerstraat, Zwolle
Adres(sen) Westerstraat 28
Postcode(s) 8011 CG
Plaats (provincie) Zwolle (Overijssel)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) D. de Herder en Zn.
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926 - 1927
Huidige eigenaar diverse particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 509856

Achtergrond

Exterieur

Klein appartementengebouw, liggend in de bocht van een straat die deel uitmaakt van een wijkje nabij het station. Het gebouw geldt als een vroeg voorbeeld van kleinschalige hoogbouw. De zes woningen zijn ondergebracht in een versoberde versie van de Amsterdamse School. De ligging in een bocht van de straat is in de vormgeving verwerkt. Het voegt zich in de de stedenbouwkundige context.

Links

1. https://rijksmonumenten.nl/monument/509856/bouwblok-met-zes-woningen-in-sobere-amsterdamse-school-stijl/zwolle/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik vind dit een mooi gebouwtje. Het ligt in een heel aantrekkelijk wijkje waar veelvuldig geknipoogd wordt naar de Amsterdamse School. Er staan meer woningen die zich op deze site thuis zouden voelen!

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

geplaatst door Wouter de Herder op 26 september 2020 om 20:48:

Prachtig ontwerp van mijn overgrootvader, Douwe de Herder, geboren 8 juli 1852 te Beetsterzwaag en overleden 3 januari 1937 te Zwolle. Hij is gehuwd geweest met Lucia Clason ((1863-1943). Naast architect was hij ook politiek actief en wethouder in de gemeenteraad van Zwolle. Zijn zoon Johan Hendrik de Herder (Zwolle, 14 februari 1890 - Zwolle, 18 juli 1980) was ook architect. Hij was de broer van mijn grootvader Wim (Willem) (1892-1973). De huizen aan de Westerstraat huisnummer 4 - 26 Zwolle zijn ook door Douwe en Johan de Herder ontworpen.

Wouter (Willem) de Herder (1960)

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.