Introductie

Ons Huis bouwde in 1920-1925 een woonblok in de toen nog landelijke Watergraafsmeer, Amsterdam, ontworpen door J.F. Staal.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woonblok 'Ons Huis', Amsterdam
Adres(sen) Pythagorasstraat 44-100, 102-144, Copernicusstraat 2-16, 3-7, Galileïplantsoen 1-15, Linnaeusparkweg 87-99, 121–125
Postcode(s) 1098 GD
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Woningbouwvereeniging Ons Huis
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / diverse overige functies
Betrokken architect(en) Jan Frederik Staal
Andere betrokken kunstenaars Adriaan Remiëns
Aanvang en oplevering 1920 - 1926
Huidige eigenaar Eigen Haard
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In 1921 werd het grondgebied van de gemeente Amsterdam fors uitgebreid door de annexatie van meerdere omliggende gemeenten. De oppervlakte sprong van 4.630 ha naar 17.121 ha en het inwonertal nam toe met 35.481 inwoners. In het westen betrof dit de gemeente Sloten, in het noorden Buiksloot, Nieuwendam en Ransdorp en in het oosten de gemeente Watergraafsmeer. Naast het experimentele Betondorp werden hier ook kleinere woonbuurten ontworpen, waarvan dit complex een onderdeel is.

J.F. Staal kreeg van Woningbouw Vereniging Ons Huis opdracht om de woningen te ontwerpen. In de oorspronkelijke ontwerptekeningen vormt het Dageraadcomplex van Michel de klerk de inspiratie. Het ontwerp bestond uit een vergelijkbare reeks gedecoreerde huisjes met schuin aflopende daken. In het uiteindelijke ontwerp zijn de individuele woonblokjes verdwenen en is het geheel veranderd in een langgerekt en horizontaal woonvolume.

In 1981-1983 is het complex gerenoveerd door Arthur Staal, de zoon van architect Jan Fredrik Staal. De woningen zijn hierbij vergroot en gemoderniseerd, waarbij de gevel zoveel mogelijk in oude staat is hersteld. Zullen toen wel de originele huisnummers vervangen zijn door de huidige exemplaren? De sierlijke originele nummers, op en top Amsterdamse School, vertoonden grote overeenkomst met die van een ander blok van Staal, namelijk die aan de J.M. Coenenstraat en omgeving.

Exterieur

Staal ontwierp dit hele blok tussen Pythagorasstraat, Galileïplantsoen, Linnaeusparkweg en Copernicusstraat, met uitzondering van enkele panden aan de Linnaeusparkweg. Het gebouwencomplex bestaat uit 3 woonlagen en is uitgevoerd in baksteen.

Kenmerkend voor het complex zijn de fraai vormgegeven hoeken. In de ronde hoeken wordt het complex gemarkeerd door schoorstenen, die als vier torens de hoeken markeren. Aan de Copernicusstraat bevinden zich twee beeldhouwwerken van de hand van Adrianus Remiëns in de vorm van maskers.

Gebruikte bronnen

1. Annuska Pronkhorst en Sophie van Ginneken, De Amsterdamse School (2003).
2. Hans Willem Bakx, Jan Frederik Staal (1879-1940). De wil van het gebouw en de wil van de tijd

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Galile%C3%AFplantsoen/1-15
2. http://www.theobakker.net
3. https://amsterdam.kunstwacht.nl/kunstwerken/bekijk/1082-gevelstenen-koppen

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Eigen Haard zorgt voor goede en betaalbare huisvesting in de Metropoolregio Amsterdam voor mensen die dat het meest nodig hebben. We werken, samen met onze partners, aan vitale wijken in een gezonde regionale woningmarkt. Eigen Haard beheert ruim 61.000 woningen en bedrijfsruimten. Eigen Haard werkt graag mee aan deze documentatie op het Form Wendingen.

Ingezonden door: Niko Koers

Niko Koers Geboren en getogen in Haarlem. Afgestudeerd in Delft TU/Bouwkunde/architectuur en volkshuisvesting. In die tijd was ik actief in het 'Kadijkencomité', om de aanvullende bouw en renovatie van 1000 woningen (waaronder het Entrepotdok) op het Kadijkseiland af te dwingen. Na mijn studie werkte ik tot 2012 als projectmanager bij de gemeente Amsterdam, mijn laatste functie was adjunct directeur van het Projectmanagement Bureau. De eerste projecten die ik leidde als projectleider voor het stadsvernieuwingsgebied De Pijp waren de renovaties van Amsterdamse School projecten als De Dageraad van Kramer & De Klerk (PL Takstraat, met de fameuze Joop van Stigt als renovatiearchitect) en de Diamantbuurt van Van Epen. De combinatie Haarlem (Van Loghem)-Delft (Bakema en Van Eijck)-Amsterdam hebben mij 'architectonisch' gevormd.
Sinds een aantal jaren ben ik actief betrokken bij Het Schip in de Initiatiefgroep Museum voor de Amsterdamse School, om de uitbreiding van het museum voor elkaar te boksen. Na mijn pensionering in 2012 ben ik actief geworden als essayist en uitgever. Deze combinatie maakte de vraag om hoofdredacteur van deze prachtige website voor mij onweerstaanbaar.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.