Introductie

De bewoners van dit blok van Cornelis Kruyswijk in de Spaarndammerbuurt willen de gevel opknappen en in ere herstellen, maar beeldmateriaal van vóór de renovatie in de jaren 70 (inclusief lelijke plastic kozijnen en verkeerde kleur bakstenen) is lastig te vinden. Wie o wie?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woonblok Houtrijkstraat 262-338, Amsterdam
Adres(sen) Houtrijkstraat 262-338
Postcode(s) 1013 DV
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Kinderspeeltuinvereeniging "Het Spaarndammerkwartier"
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Cornelis Kruyswijk
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1925
Huidige eigenaar VvE
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Architect Kruyswijk heeft in de Spaarndammerbuurt drie woonblokken ontworpen. Twee aan de Polanenstraat: nrs. 229-315 is vrij eenvoudig met weinig Amsterdamse School-trekjes, maar nrs 181-227 - met Wijkgebouw Hebron - laat de invloed wel zien. De AS-invloed is ook zichtbaar aan diy blok de Houtrijkstraat. Het is blijkens het bouwarchief gebouwd in opdracht van Speeltuinvereeniging "Het Spaarndammerkwartier". De toegang tot de tuin bevindt zich aan de linkerkant van het blok.

Exterieur

Relatief sobere uitvoering, maar wel met een enkele decoratie in de stijl van de Amsterdamse School. Dit betreft de halfrond gemetselde muren van de portieken, maar met name de manier waarop de trappenhuizen zijn gemarkeerd. Op drie plaatsen in de gevel is sprake van een langwerpige verticale strook over 2,5 verdieping. Deze strook steekt licht uit de gevel en heeft een lichte holling. De strook wordt bekroond door een driehoekig natuurstenen ornament, bovenaan voorzien van halfronde accenten. Dit ornament dient als het ware als basis voor het trappenhuisraampje van de derde verdieping.

De gevel als geheel wordt links en rechts begrensd door een geveldeel met inpandige balkons dat de rooilijn volgt. Het middendeel van de gevel wijkt terug ten opzicht van de rooilijn. Alleen de doorgaande borstwering op de eerste verdieping volgt de rooilijn. Links sluit het blok aan op een blok van architect Rutgers, dat grotendeels in de Hembrugstraat ligt.

Interieur

Het interier is volledig veranderd.

Recente ontwikkelingen

In de jaren '60 was het binnenterrein omgebouwd tot parkeerterrein, er stond een fabriekje dat plastic verwerkte, en het was volgebouwd met schuren en uitbouwtjes. In 2008 heeft de gemeente de binnentuin heel mooi opnieuw ingericht - met speeltuin. Het heet nu de Zentuin en is een groot succesverhaal omdat er buren over alle socio-economische verschillen heen samen komen.

Tot halverwege jaren 70 zaten er fraaie houten kozijnen in het pand. Het is toen liefdeloos en goedkoop gerenoveerd en sindsdien slecht onderhouden. Reparaties aan de voorgevel zijn met de verkeerde kleur stenen en verkeerde kleur voegwerk uitgevoerd. In plaats van houten zitten er nu dubbele kunststofkozijnen in.

Gebruikte bronnen

1. Radboud van Beekum, Cornelis Kruyswijk. Amsterdamse School architect (Baarn, 2006).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik ben bewoner van het pand.

Ingezonden door: Anneke Wardenbach

Anneke Wardenbach

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.