Introductie

Prachtige woonblok in Utrecht, dat geïnspireerd lijkt door het werk van De Klerk en Kramer.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woonblok Frans Halsstraat, Utrecht
Adres(sen) Frans Halsstraat 24-32
Postcode(s) 3583 BR
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen
Betrokken architect(en) W.A. Maas, L.J.H. Zonneveldt
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921 - 1922
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Rijtjeshuizen
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 514420

Achtergrond

Dit woonblok in de Frans Halsstraat werd door de architecten W. A. Maas en L. Zonneveldt ontworpen.

Exterieur

Breed blok van vijf woningen met veel AS-details, zoals ronde gemetselde gevelpartijen, ramen met omgekeerde paraboolvorm (schildvormig) en steile pannendaken. Deuren zijn zowel enkel als twee aan twee gekoppeld en hebben bovenlichten met horizontale roedeverdeling. De houten vensters hebben horizontale en driehoekige roedeverdeling. In de zijdelen is sprake van dakkapellen met een getrapte opbouw. Meerdere ramen hebben gekleurd glas en een mooie element vormen de tuinhekken die bij de voordeuren passen.

Pronkhorst en Van Ginneken (blz. 96) merken op dat er elementen zijn toegepast "die sterk doen denken aan het vroege werk van Michel de Klerk. Ronde torenachtige elementen, paraboolvormige vensters en plastisch vormgegeven, haast verticaal lopende dakpannen als gevelbekleding zijn sterke elementen die rechtstreeks lijken voort te komen uit 'Het Schip' in de Spaarndammerbuurt. (...) Net als architect P.L. Kramer dat had gedaan aan het Van der Helstplein in Amsterdam, hebben Maas en Zonneveldt twee cilindervormige uitbouwtjes nèt boven de vensters geplaatst. Aangezien er wel wat voorzieningen moesten worden getroffen om dit mogelijk te maken, kunnen deze elementen als een 'constructief grapje' en daarmee als typisch Amsterdamse School worden beschouwd. De ludieke omgekeerde paraboolraampjes versterken dit aspect."

Interieur

Het monumentenregister meldt dat sprake is van een "redelijk gaaf bewaard interieur". Hiervan is in ieder geval geen sprake bij de bovenwoning op nr 30 "met 2 torenkamers en een geweldig dakterras", waarvan het totaal gemoderniseerde interieur op funda is te zien.

Recente ontwikkelingen

De meeste delen van het pand zijn mooi onderhouden en gerenoveerd, maar verschillende eigenaren kijken er anders tegen aan, waardoor er helaas verschillen zijn ontstaan. Zo is de roedeverdeling van de ramen niet overal terug te vinden en wordt het linker deel (in gebruik als studentenhuis) ronduit slecht onderhouden.

Gebruikte bronnen

1. A. Pronkhorst en S. van Ginneken, De Amsterdamse School (Rijswijk, 2003).

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/50579

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Richard Keijzer: Onverwacht in Utrecht een onvervalst blok AS, schitterend om te zien.

Gert-Jan Lobbes: Pronkhorst en Van Ginneken trekken interessante vergelijkingen waardoor je weer anders tegen dit blok gaat aankijken. Vandaar dat ik uit hun boek heb geciteerd.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.