Introductie

Eén van de vele door Co Franswa ontworpen Amsterdamse woonblokken. Met name in de Rivierenbuurt en in de omgeving van het Hoofddorpplein is veel door Franswa gebouwd.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woonblok Deurloostraat-Haringvlietstraat-Krammerstraat Amsterdam
Adres(sen) Deurloostraat 115-119
Postcode(s) 1078 HX
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever N.V. Huizenexploitatiemaatschappij en Handelonderneming Opbouw II.
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Co Franswa
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1928
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit is een zeer fraai blok aan het eind van de Deurloostraat dat ondanks verschillen in de drie gevels als een eenheid overkomt. Franswa wist diverse bijzondere gevelaccenten en details aan te brengen. Kijk bijvoorbeeld naar de houten lichterkers met horizontaalroeden en de diverse betonnen elementen. Ramen van de woonkamers hebben links en rechts een strook ongekleurd glas in lood. Sommige elementen keren terug in ander werk van Franswa, bijvoorbeeld in het blok Archimedesweg-Hogeweg.

Interieur

Op interieurfoto's op Funda ziet men nog wat oorspronkelijke elementen die gebruikelijk waren in de bouwtijd, zoals eenvoudige en-suite deuren, schouwen en paneeldeuren maar het meeste ziet er grondig gemoderniseerd uit.

Recente ontwikkelingen

Het is vrij onlangs geheel gerenoveerd. Opvallend is dat men er voor heeft gekozen de betonelementen blauwgrijs te schilderen.

Gebruikte bronnen

1. Gemeentelijk Monumenten Project 2008-2014, Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuid, 2014.

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Deurloostraat/115-129
2. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/archieven/file/110353862

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een bijzonder mooi blok met een stijlvolle uitstraling. De keuze voor het blauwgrijs schilderen van de betonelementen vind ik gewaagd.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.