Introductie

Woningen J.J.Viottastraat en Cornelis Schuytstraat en voormalig Scheepvaartmuseum. Omdat deze twee objecten vlakbij elkaar liggen en beide veel gelijkenis vertonen worden ze hier bij elkaar besproken. Het precieze adres van beiden: J.J.Viottatstraat 34 en voormalig scheepvaartmuseum: Corn. Schuytstraat 57

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woningen J.J. Viottastraat-Corn. Schuytstraat en voorm. Scheepvaartmuseum
Adres(sen) Cornelis Schuytstraat 57
Postcode(s) 1071 JG
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) G. F. La Croix
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1917 - 1920
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 505472 (voorm. Scheepvaartmuseum) en 505567 (woningen c.Schuytstraat)

Achtergrond

Exterieur

De woningen aan de Cornelis Schuytstraat – hoek J.J.Viottastraat hebben een voortuin, de gemetselde tuinmuurtjes hebben nog de oorspronkelijke houten hekken voorzien van versieringen, een typisch kenmerk van La Croix.

Evenals het complex aan de Van Effenstraat staat op de hoek in verticale positie het jaar van de bouw in smeedijzeren letters. De bovenlichten van de vensters hebben een ruitvormige indeling. De geknikte kap en daaronder de lange ononderbroken lijst geven dit gebouw een sterk horizontaal karakter.

Het voormalige scheepvaartmuseum huisvest heden veilinghuis Christie's. Evenals het er tegenoverliggende woningcomplex heeft dit gebouw een geknikte kap met bijna verticale pannen boven de dakgoot. Langs en onder de dakgoten loopt een lijst met versieringen in reliëf. De vensters hebben golfvormige decoraties.

Het Scheepvaartmuseum is in 1982 veilinghuis geworden.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik herinner me nog hoe ik als kleine jongen met mijn vader het Scheepvaartmuseum bezocht, de houten scheepsmodellen vond ik machtig mooi.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.