Introductie

Een van de vele helaas verdwenen blokken in de Indische buurt van Amsterdam.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woningbouwcomplex met winkels Insulindeweg (v.m.), Amsterdam
Adres(sen) Insulindeweg, Semarangstraat, Soerabajastraat, Bataviastraat
Postcode(s) 1095 EG
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gesloopt
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Joan van der Meij
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925 - 1926
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit omvangrijke blok van de hand van Van der Meij strekte zich uit over de even zijde van de Amsterdamse Insulindeweg, net voorbij het eveneens door Van der Meij vormgegeven kruispunt met de Molukkenstraat. De korte delen lagen aan de Semarangstraat (links) en de Soerebajastraat (rechts) en weer een lang deel lag aan de achtergelegen Bataviastraat, maar was daar wel onderbroken door een ander pand, tussen de toenmalige nummers 13 en 33.

Het blok werd ontworpen, gebouwd en vergund in vier delen. Voor elk deel was een andere bouwmaatschappij verantwoordelijk. Kruidenier noemt de N.V. Bouw- en Handelsmaatschappij Adriana Catherina I (dir. Joh Vos); N.V. Bouw- en Handelsmaatschappij Donar (dir. J. Loog); N.V. Bouw- en Handelsmaatschappij Geuldal (dir. J. Reijn) en N.V. Bouw- en Handelsmaatschappij Lijn Vest (dir. J. Reijn). De ontwerptekeningen dateren uit de periode februari t/m juli 1925, de bouwvergunningen uit de periode 22 mei t/m 23 december 1926. Net als de eerder genoemde blokken van Van der Meij aan het kruispunt Insulindeweg-Molukkenstraat zijn de woningen afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Dit gebeurde pas begin jaren negentig, getuige foto's van de afbraak van de Bataviastraat in 1994.

Exterieur

Het ging om een langgerekt blok met drie woonverdiepingen en een zolderverdieping. Op de begane grond van de Insulindeweg bevonden zich winkels. De hoofdgevel aan de Insulindeweg was symmetrisch van opbouw. Opvallend waren de lange horizontale vensterbanden die over de drie woonverdiepingen liepen, slechts hier en daar (maar ook weer met regelmaat) onderbroken door het accent van een erker die aan de bovenzijde net boven de dakrand uitstak. Aan de uiteinden was sprake van torenachtige opbouwen. De hoeken waren voorzien van fors uitgebouwde erkers met grote ramen. De horizontale opbouw vinden we vandaag de dag nog terug in blokken van Piet Kramer langs de Hoofdweg in Amsterdam west. De uitgebouwde erkers op de hoeken zijn weer te zien aan het Coöperatiehof aan de kant van het Hendrik de Keijserplein, ook van Kramer. De gevel langs de Bataviastraat kenmerkte zich door een met hout beklede derde etage en een klein hellend pannendak bij de zolderetage. Ter hoogte van de nummers 35 en 37 was sprake van twee forse erkerachtige uitbouwen, oorspronkelijk voorzien van vlaggenmasten. Tijdens de sloop in 1994 zou Martin Alberts er een prachtige foto van maken (Beeldbank Stadsarchief).

Gebruikte bronnen

1. M. Kruidenier en P. Smeets, Joan Melchior van der Meij. Pionier van de Amsterdamse School (Rotterdam, 2014).
2. Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit moet een stijlvol blok geweest zijn. Op latere foto's ziet het er nog best goed uit, het is geen bouwval en moest niet gestut worden, zoals bij sommige panden in de Indische buurt het geval was. De foto van de gevel in de Bataviastraat ter hoogte van de nummers 35 en 37 tijdens de sloop in 1994 (van de hand van Martin Alberts) is naar mijn mening één van de meest tot de verbeelding sprekende foto's van de sloop van de Indische buurt.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.