Introductie

Dit woningbouwcomplex van 'Goed Wonen' in Hoorn heeft vooral zeer in het oog springende houten pilaren. Maar is dit complex Amsterdamse School met een landelijke uitstraling, of woningbouw in landelijke stijl met Amsterdamse School accenten?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woningbouwcomplex "Goed Wonen"
Adres(sen) Drieboomlaan 202- 280, Liornestraat 2-12 en 13-23 202
Postcode(s) 1624 BS
Plaats (provincie) Hoorn (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Coöperatieve Woningbouwvereniging "Goed Wonen"
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen (arbeiderswoningen)
Betrokken architect(en) Zeeger Gulden, Melle Geldmaker
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1920 - 1921
Huidige eigenaar
Huidige functie Rijtjeshuizen (arbeiderswoningen)
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

In 1918 heeft de Coöperatieve Woningbouwvereniging “Goed Wonen” de Amsterdamse architecten Gulden en Geldmaker opdracht gegeven een ontwerp te maken. Het is in de jaren 1920-1921 gerealiseerd.

Exterieur

Woningbouwcomplex “Goed Wonen” aan de Drieboomlaan 202- 280 en de Liornestraat 2- 12 en 13- 23 in Hoorn bestaat uit zes blokken. In totaal omvat het complex 40 arbeiderswoningen. Het grootste blok bestaat uit twaalf woningen die liggen aan een U-vormig hof.

De woningen hebben duidelijke Amsterdamse School-kenmerken, zoals een verticaal gemetselde plint van twee en een halve strekzijde hoog, afgewerkt met een rij bakstenen met de kopse kant naar voren. Het meest in het oog springend zijn de wit houten pilaren met expressief okerkleurig houtsnijwerk en de groene deuren met zes boven elkaar geplaatste raampjes afgewerkt met rode halfronde, opliggende roeden en zijkanten als een ladder. De pilaren “ondersteunen” de gevelrand van de ondiepe portieken, die nog verfraaid zijn met een wit houten plafond dat aan de gevel zes stenen breed is en versierd is met een okerkleurige streep die in een vierkante “krul” eindigt. De overgang tussen stenen en hout is afgewerkt met een geschulpte rand lood die eveneens wit geschilderd is. Daar waar de gevel vanaf de rooilijn schuin het portiek ingaat zijn de bakstenen in een muizentrap gemetseld. De woningen hebben twee woonlagen. Een op de begane grond en de tweede onder het gebroken zadeldak.

De huizen aan het hof hebben een zadeldak met in het middelpunt van de gevelrij, over twee woningen verdeeld een half schilddak, als een “boerinnenmutsje”. Boven de zijmuren een kleine schilddak afschuining. Ook aan de rooilijn van de Drieboomlaan zijn middenwoningen die onder een “boerinnenmutsje” vallen. Zij hebben geen portiek en geen pilaar met houtsnijwerk. De deuren aan het hof hebben geen portieken. In de zijmuren zijn ter hoogte van de verdieping versieringen d.m.v. bakstenen richels gemetseld. In het originele ontwerp hadden de ramen een roedeverdeling die bij de renovatie in 1981 verwijderd is.

Recente ontwikkelingen

In 1981 zijn de woningen gerenoveerd en in 1999 heeft een "na- restauratie" plaatsgevonden, waarbij de gevels zijn gevoegd en gereinigd. Houten onderdelen zijn vernieuwd, het dak is geïsoleerd en voorzien van nieuwe pannen. Het complex is teruggebracht in de oorspronkelijke kleurstelling.

Links

1. https://www.hoorn.nl/Documenten/Internet/De%20Stad/Erfgoed/Monumenten/open%20monumentendag%202012lr.pdf
2. http://www.hooyschuur.nl/portfolio_page/hoorn-complex-4/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit complex wil ik toevoegen omdat het uit de beginperiode van de Amsterdamse School (de ontwerpopdracht is uit 1918) stamt. De pilaren met houtsnijwerk vind ik heel opvallend, helemaal omdat ze ter versiering van eigenlijk heel eenvoudige woningen zijn gemaakt. Dus echt om het leven van de arbeiders een beetje mooier en vrolijker te maken.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.