Introductie

Twee woonblokken naar ontwerp van J. Roodenburgh.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woningblokken Scheldestraat-Deurloostraat en zijstraten
Adres(sen) Deurloostraat, Scheldestraat, Diezestraat, Volkerakstraat 47HS
Postcode(s) 1078 HT
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Bouwonderneming Kasbek
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) J. Roodenburgh
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1928
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Roodenburgh ontwierp voor de bouwonderneming "Kasbek" een bouwblok aan iedere kant van de Scheldestraat, daar waar deze de Deurloostraat kruist. In de Deurloostraat loopt het westelijk gelegen blok de hoek om en wordt voortgezet in de Volkerakstraat. Aan de oostkant loopt het andere blok ook de hoek om, de Diezestraat in. In de Scheldestraat bevinden zich winkels in de plint. De blokken sluiten daar aan op ontwerpen van Kruyswijk. In de overige straten betreft het benedenwoningen met de ingang in een portiek, waar ook de voordeuren naar de verdiepingen liggen.

Exterieur

Het gaat om twee nagenoeg identieke blokken - alleen de kleur van de gebruikte baksteen verschilt en daarom lijken de blokken op het eerste gezicht verschillend. Het westelijke blok is opgetrokken uit roodbruine baksteen met op de begane grond de voor Roodenburgh karakteristieke speklagen van natuursteen en baksteen. De derde verdieping daarentegen is donkerder rood van kleur. Deze donkerrode baksteen is ook gebruikt in het oostelijke blok, maar contrasteert daar met een gele baksteen met een zeer open structuur. Hierdoor werkt deze gevel niet alleen qua kleur heel anders, maar ook qua structuur.

De gevel in de Volkerakstraat beslaat zeker twee keer zoveel percelen als de gevel in de Diezestraat, maar beide gevels zijn vrijwel identiek in detaillering. Ook hier zien we weer heel vaak de "handtekening" van Roodenburgh, zoals de diepe vijfhoekige portieken (onder meer ook in Vespuccistraat, Legmeerstraat) en de lange verticale versieringen op de gevel. Het gaat om een band van bakstenen en natuursteen, zoals we die vinden aan vrijwel alle panden van Roodenburgh uit deze tijd, bijvoorbeeld aan de Admiraal de Ruijterweg en het Afrikanerplein, om maar twee voorbeelden te noemen. De zolderverdiepingen hebben rijen aaneengesloten raampjes met mooie houtwerk. Deze zien we onder meer ook weer in de Legmeerstraat terug.

We zien verder opvallende hijsbalken, geheel van gietijzer en met drie poten in de gevel geplant. Een origineel detail vormt ook de erkers die op de tweede verdieping vlak bij de hoeken van beide blokken zijn aangebracht. De vormgeving is niet alledaags. Beide panden aan de Deurloostraat zijn aan de kant van de Volkerakstraat en de Diezestraat net wat breder dan de gevels aan die straten en de eerste verdieping kraagt over. Tenslotte loopt een prominente, enigszins uitstekende betonnen rand boven de begane grond, als een lint over de gevels Scheldestraat en Deurloostraat.

Recente ontwikkelingen

De blokken zien er zeer goed onderhouden uit en de gevels lijken niet lang geleden schoongemaakt. Merkwaardig dat het is toegestaan dat de prachtige natuursteen van het oostelijke blok hier en daar wit is beschilderd.

Gebruikte bronnen

1. Atlas Gordel 20-40

Links

1. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/archieven/details/ROOD/keywords/Roodenburgh

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het zijn twee prachtige blokken van hoge kwaliteit die nog heel authentiek ogen en een erg mooi voorbeeld van de architectuur van Roodenburgh vormen. Ik ben verbaasd dat er nauwelijks iets over bekend is en dat het geen gemeentelijke monument zijn.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.