Introductie

Dit door Jop van Epen ontworpen woningblok is onderdeel van de Harmoniehof, gebouwd door woningbouwvereniging 'Samenwerking'.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woningblok Reijnier Vinkeleskade, Harmoniehof, Amsterdam
Adres(sen) Daniël de Langestraat 12-14, Reijnier Vinkeleskade 31-48, Joh. M. Coenenstraat 21-35 en Harmoniehof 32-39 48II
Postcode(s) 1071 SW
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever ACW Samenwerking
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Jop van Epen, M.J.E. Lippits
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1922 - 1923
Huidige eigenaar ACW Samenwerking
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 527812 en 527817

Achtergrond

Dit blok is onderdeel E (aanduiding RCE) van het tussen 1919 en 1926 tot stand gekomen woon/woningcomplex 'Harmoniehof', bestaande uit een terrein in de vorm van een onregelmatige rechthoek omsloten door de straten Hobbemakade, Gerard Terborgstraat, Daniël de Langestraat, Harmoniehof, Joh.M. Coenenstraat, Reijnier Vinkeleskade en de Roelof Hartstraat. Het geheel is tot stand gekomen in opdracht van de 'Amsterdamsche Coöperatieve Woningvereeniging "Samenwerking"' en ontworpen door de architect J.C. van Epen, in samenwerking met M.J.E. Lippits, in de stijl van de verstrakte Amsterdamse School.

Het gaat om een rijksmonument "vanwege de architectuur-, cultuurhistorische- en typologische waarde als karakteristiek grotendeels gaaf bewaard woon/winkelcomplex met verschillende woningtypen voor de middenstandsklasse, aangelegd rondom een plantsoen met verschillende bebouwingshoogte in een verstrakte Amsterdamse School-trant. Tevens van belang wegens stedenbouwkundige en ensemblewaarde in relatie tot de nabijgelegen woonblokken van de Samenwerking en als beeldbepalend onderdeel van het Plan van Zuid van H.P. Berlage."

Exterieur

Dit vijflaagse woonblok onder plat dak met open binnenruimte vormt de zuidwestzijde van het woningcomplex Harmoniehof en dateert uit 1922-1923. Het bouwblok wordt omgeven door de Reijnier Vinkeleskade, de Joh. M. Coenenstraat, Harmoniehof en de Daniël de Langestraat. Het blok bestaat uit 112 eengezinswoningen op 18 percelen. De bovenste bouwlaag is als zolder met berg- en droogruimten ontworpen. De daklijst is eenvoudig en licht uitkragend boven een van strekken gemetselde en eveneens licht uitkragende rollaag. Onder de daklijst bevinden zich in totaal 25 hijsbalken. De gevels zijn sterk horizontaal en verticaal geleed.

De toegangspartijen bestaan uit enkele of gekoppelde deuren met weldorpel en met centraal vliegervormig licht met traliewerk. Boven de toegangspartijen loopt een zich over drie bouwlagen uitstrekkend ladderraam met horizontale geleding. De ladderramen eindigen puntsgewijs; aan de onderzijde bevindt zich een natuurstenen ornament.

De korte gevel aan de zijde van de Joh. M. Coenenstraat is vlak; de lange gevel aan de zijde van dezelfde straat is geleed middels vier zich over alle bouwlagen uitstrekkende driezijdige erkers. De twee middelste erkers bevinden zich paarsgewijs aan de gevel. De gevel aan de zijde van Harmoniehof heeft dergelijke en bredere erkers. De gevel aan de zijde van de Daniël de Langestraat twee smalle vergelijkbare erkers eindigend bij de kleine vensters van de bovenste bouwlaag. De gevel aan de zijde van de Reijnier Vinkeleskade risaleert en is op vier plaatsen teruggezet. In deze teruggezette delen bevinden zich toegangspartijen met gekoppelde deuren op de begane grond en met een stoep met geknikte trap naar bordes met viervoudige toegang in portiek onder segmentvormige boog.

Interieur

De woningen hebben paarsgewijs gespiegelde plattegronden.

Links

1. https://cultureelerfgoed.nl/monumenten/527817
2. https://cultureelerfgoed.nl/monumenten/527812

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik heb de stoere kasteelachtige gevel aan de kade altijd erg mooi gevonden, vooral bij een laagstaande zon.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.