Introductie

Het glas-in-lood van dit huis, oorspronkelijk de woning van de bovenmeester van de ernaast gelegen school, is een schitterende ontdekking!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woning schoolhoofd (v.m.) Utrecht
Adres(sen) Laan van Nieuw Guinea 22
Postcode(s) 3531 JJ
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Utrecht
Oorspronkelijke functie Woningen overig
Betrokken architect(en) J. Planjer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het pand is neergezet als woning voor de bovenmeester, ofwel het hoofd van de naastliggende school, ook een ontwerp van Planjer.

Exterieur

Het pand is verstrakte Amsterdamse School, maar wel met enkele zeer fraaie details. Zo is daar het raampje op de benedenverdieping: een venstertje in schildvorm, ingelaten in het metselwerk. De overeenkomst met het raampje aan de Amsterdamsestraatweg (ook uit 1925) is - zeker in combinatie met de rij bakstenen erboven die paarsgewijs uitsteken - opmerkelijk.

Van buiten is nauwelijks zichtbaar dat in het langgerekte raam hierboven een uitmuntend gebrandschilderd glas-in-lood venster zit. Amsterdamse School in optima forma! Zou het van Bogtman zijn? Wat en of het iets voorstelt is lastig te bepalen; het heeft in mijn ogen wel iets weg van een vleugel.

Ook had het pand oorspronkelijk een grote houten vlaggenmast, waarvan alleen de twee steunen resten. Wel bewaard gebleven is de fraaie houten voordeur.

Interieur

De indeling is in het tegenwoordig in tweeën gesplitste huis enigszins aangepast. Wel zijn originele elementen als de tegeltjesvloer en enkele typische schoolwasbakken nog aanwezig.

Links

1. http://utrecht.kadasterdata.nl/laan+van+nieuw-guinea/22

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Richard Keijzer (object toegevoegd in 2015): Zo'n mooi raampje zie je zelden, zeker buiten Amsterdam.

Marcel Westhoff (aangevuld in 2019).: Ik was het pand aan de Groeneweg aan het fotograferen toen ik werd aangesproken door de bewoonster met de vraag of ik het glas in lood in haar huis zou willen fotograferen. Maar natuurlijk! Wát een ontdekking!

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.