De 'persoonlijke ervaring' onderaan de pagina meldt het al; aan onbekendere objecten kunnen we net zoveel plezier leven!

Officiële of officieuze naam Woning Lageweg 45, Burgum
Adres(sen) Lageweg 45
Postcode(s) 9251 JV
Plaats (provincie) Burgum (Friesland)
Oorspronkelijke opdrachtgever Notaris J. Elsinga
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Hero Feddema
Aanvang en oplevering 1923 - 1923
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)

In 1923 gaf notaris J. Elsinga de opdracht voor het ontwerp en de bouw van dit woonhuis annex kantoor aan de Leeuwarder architect Hero Feddema.

Het pand ademt een rustige Amsterdamse School sfeer uit, vooral door de dakvorm en een aantal details, zoals de fraaie houten bloembakken aan weerszijden van de voordeur. Het centraal gesitueerde uitbouwtje is een bijzondere vormvariant die architect Doeke Meintema (opgeleid o.a. bij Ed. Cuypers) 10 tot 15 jaar eerder al had geïntroduceerd.

Het interieur bevat veel originele elementen waaronder marmeren schoorsteenmantels, paneeldeuren en een granieten gangvloer. Bijzonder is de aanwezigheid van de grote stalen kluis in het kantoorgedeelte. (bron: Monumentenregister).

1. http://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/php/main.php?cAction=show&cOBJnr=1005745

Soms kun je aan minder in het oog springende voorbeelden net zoveel plezier beleven qua architectuurstijl. En ze zijn zeker talrijker dan de bekendere objecten!

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.