terug naar de zoekresultaten

Introductie

Het Witte Kerkje van Bergen, een karakteristieke Boeyinga.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Witte Kerkje, Bergen
Adres(sen) Dokter van Peltlaan 31
Postcode(s) 1861 KB
Plaats (provincie) Bergen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Protestantse Kerk Nederland
Oorspronkelijke functie Kerk
Betrokken architect(en) Berend Boeyinga
Andere betrokken kunstenaars Atelier De Vonk (Schrier en de Ru)
Aanvang en oplevering 1927 - 1927
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Atelierwoning
Soort monument Provinciaal monument
Monumentnummer

Achtergrond

De kerk is een karakteristiek werk uit het oeuvre van Boeyinga. Het volgt zijn basiswerkwijze: een kubus die wordt doorsneden door een prisma, met haaks daarop weer een prisma. In het midden staat een dakruiter.

Het is interessant te lezen wat het "veertiendaagsch" tijdschrift Bouwbedrijf in januari 1928 schreef over de "Gereformeerde kerk aan de dr. Van Peltlaan te Bergen (N.-H)": "Een klein simpel kerkje, dat voor een minimaal bedrag gebouwd moest worden. De muren werden daarom van Belgische steen gemaakt, het bovendeel grijs gekleurd en de plint geteerd. Het dak werd met een solide donkere lei gedekt. De kap is van hout geconstrueerd (bijna uitsluitend battings 6,5x16,5cm) zonder eenige houtverbinding, met toepassing van Buldog kramplaten en bestaat uit 4 spanten en 2 geconstrueerde nokliggers. Deze nokliggers rusten aan het uiteinde op de topgevels. De zijdelingsche druk van de spanten wordt opgenomen in de portaalmuren, die in het verlengde van deze spanten liggen. Voor de twee hoofdspanten zijn deze muren nog verlengd met uitstekende steunberen. (...) De totale kosten van bouw en inrichting hebben rond f 21.000 bedragen (excl. directiekosten en banken). "

Interieur

"De inwendige ruimte is zoo hoog mogelijk in den kap opgevoerd en deze vlakken zijn wit gepleisterd. De lage onderwanden, afgesloten door een houten friesband, worden in warme kleuren behandeld. In de zeer eenvoudige gekleurde ramen zijn enkele medaillons aangebracht met symbolische voorstellingen, ontworpen en uitgevoerd door het atelier "De Vonk" te Heemstede (Schrier en de Ru). (...) Bij het maken van het plan is er op gerekend, dat het aantal kerkgangers in den seizoentijd 3 à 4 maal het gewone aantal kan worden. Daarom werden de banken voor een 150-tal zitplaatsen opgesteld met veel ruimte, welke ruimte met tijdelijke plaatsen kan worden aangevuld. Ook de zijportalen zijn zoo gelegen, met deuren in de richting van den kansel, dat daar noodplaatsen kunnen worden gemaakt. Verder is gerekend op het zeer gemakkelijke aanbrengen van kleine gaanderijen voor ruim 100 plaatsen met trappen in de portalen."

Recente ontwikkelingen

Het gebouw werd in 2005 aan de eredienst onttrokken. In 2011 is het gekocht door particulieren en omgebouwd tot woning/atelier.

Gebruikte bronnen

1. Bouwbedrijf, 20 januari 1928.

Links

1. http://reliwiki.nl/index.php/Bergen,_Dokter_van_Peltlaan_31_-_Witte_Kerkje

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De kerk verstopt zich eigenlijk een beetje in Bergen. Hoewel het een fors gebouw is, valt het in feite niet echt op.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.