Introductie

Een bijna Malevitsj-achtig gebouwtje. Achter de gepleisterde gevel gaan echter bakstenen schuil.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Winkel/woonhuis, Spijk
Adres(sen) Alberdaweg 7
Postcode(s) 9909 AJ
Plaats (provincie) Spijk (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Winkel met bovenwoning
Betrokken architect(en) B.K. Dertien
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1934
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit pand in het centrum van Spijk naar ontwerp van B.K. Dertien werd in 1934 gebouwd voor Pijper's Kantoorboekhandel en Drukkerij. Het karakter van het gebouw is in de loop der jaren in extreme mate gewijzigd, met name door het pleisteren en sausen van de gevel.

Exterieur

Tegenwoordig zien we een soort art deco geveltje dat in een stad als Miami niet zou misstaan. Met Amsterdamse School heeft dit ogenschijnlijk niets te maken. Toch gaat onder de gepleisterde gevel een volledig bakstenen gebouw schuil, geheel volgens de bouwstijl van architect Dertien, die hiermee de Amsterdamse School in de provincie Groningen vertaalde. Het paste daarmee ook tussen de omliggende vrijstaande bakstenen huizen in dit deel van het dorp, waarvan meerdere met expressieve kenmerken die de Amsterdamse School als inspiratiebron verraadt.

De voorgevel had van meet af aan de karakteristieke opbouw van een vierkant geflankeerd door een kwart cirkel. Deze kwart cirkel zet zich ook voort in het achtergelegen gebouw, waar zich destijds de drukkerij zal hebben bevonden. Links en rechts bevonden zich bij de aanzet van de verdieping golvende betonnen elementen. De verticale betonnen strook die de gevel in tweeën deelt, werd oorspronkelijk bekroond door een vlaggenmast. Op de plaats van de huidige voordeur bevond zich vroeger de winkeldeur. Links daarvan bevond zich de langwerpige, deels uitgebouwde etalage, samengesteld uit betonnen en metalen delen. Tegenwoordig is dat een uitbouw waarvoor veel kunststof is gebruikt. Op de verdieping, midden op de gevel, bevond zich een klein raampje met kleine ruitjes in een metalen frame. Tegenwoordig is dat raampje van kunststof. Boven het raampje bevond en bevindt zich een horizontaal betonnen element.

Op enig moment werd besloten om de bakstenen gevel wit te pleisteren, met uitzondering van de uitstekende details. Op foto's uit (vermoedelijk) de jaren zestig is te zien dat de gevel wit is gepleisterd. De kantoorboekhandel en drukkerij zaten toen nog in het pand. De uitgebouwde etalage was ook nog aanwezig. Nog weer later (in elk geval na 2007) werd besloten om een aantal potten gele verf tegen die gevel aan te kwakken.

Interieur

De winkel is in gebruik als woning, dus het oorspronkelijke interieur zal niet meer aanwezig zijn.

Recente ontwikkelingen

Het pand is recentelijk voorzien van een knalgele verflaag.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).
2. Beeldbank Groningen.

Links

1. http://spijk-groningen.kadasterdata.nl/alberdaweg/7
2. http://nl.wikipedia.org/wiki/B.K._Dertien

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Bijdrage aangemaakt door Richard Keijzer in 2014. Hij schreef: "Best even schrikken: je ziet in het boekje Versteende Welvaart een foto van een min of meer intact pand. In werkelijkheid blijkt het een felgekleurd monstrum te zijn."

Bijdrage bijgewerkt met historische gegevens en historische foto's door Gert-Jan Lobbes in juli 2019.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.