Introductie

Toen metselen nog een feest was.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Winkelwoningen Turfstraat, Zutphen
Adres(sen) Turfstraat 21
Postcode(s) 7201 KE
Plaats (provincie) Zutphen (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Winkel(s)
Betrokken architect(en) G.J. Jacobs
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921 - 1921
Huidige eigenaar niet bekend
Huidige functie Winkel(s)
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Een zgn winkelhuis van de hand van G.J. Jacobs. Een prachtige manifestatie van vakmanschap, toen metselen nog een ambacht was. Een feestelijke gevel waaraan je als het ware het plezier kunt aflezen dat de bouwvakkers bij de totstandkoming gehad moeten hebben.

Exterieur

Vrij grote winkel met bovenwoning(en) in een nauw winkelstraatje in het centrum van de stad. De details die naar de Amsterdamse School verwijzen zijn talrijk en niet alleen te vinden in het metselwerk, maar ook in de ramen en kozijnen.

Gebruikte bronnen

1. Lijst gemeentelijke monumenten Zutphen.
2. Wattjes, Nieuw-Nederlandsche Bouwkunst, editie 1929.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kom al jaren in Zutphen en het gebouw is me pas kort geleden opgevallen, misschien omdat mijn "zoekradar" voor Amsterdamse School-objecten nog niet zo lang in werking is. Je loopt gauw aan dit bijzondere object voorbij; het gaat om een nauw straatje, waarbij een goed zicht op de bebouwing vaak lastig is.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.